Efes Antik Kenti 2 bin 500 yıl sonra denizle buluşacak

“UNESCO Dünya Mirası” listesinde yer alan İzmir’deki Efes Antik Kenti’ni 2 bin 500 yıl sonra yeniden denizle buluşturacak Efes Antik Kanal Projesi’nde ilk etabın yüzde 99’u bitti.

DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, projenin ilk aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu söyleyerek, mayıs başında ilk etabı bitireceklerini vurguladı.

Ceylan,”Efes Antik Kenti’ni, 2500 yıl sonra yeniden denizle buluşturmayı hedefleyen projenin ilk etabı yüzde 99 tamamlandı. Projenin ilk etabı kapsamında Pamucak sahili ile İzmir-Kuşadası yolu arasına kanal girişi ile 250 metre uzunluğunda 100 metre genişliğinde bir yat limanı inşa ediyoruz” diyen Ceylan, “Proje için bölgeye 1430 fore kazık çaktık. 10 bin metrekarelik mermer kaplama işinin ise 9000 bin metrekarelik kısmını bitirdik” diye konuştu.

EFES’E 2500 YIL SONRA TEKNELERLE YOLCULUK YAPILACAK

Efes Antik Kenti’ni 2 bin 500 yıl aradan sonra denizle buluşturacak Antik Kanal Projesi, 2 etaptan oluşuyor. Projenin ilk etabında DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, 600 metre uzunluğunda giriş kanalı ve yat limanı inşa edecek.

İkinci etapta ise Pamucak sahilinden Efes Limanı’na kadarki alan temizlenecek, kanal boyunca tarihi dokuya uygun kesme taşlar döşenip çevre düzenlemesi yapılacak.

Efes Antik Kenti ve limanı, Küçük Menderes ve Marnas çayının getirdiği alüvyonlar nedeniyle 2 bin 500 yıl içerisinde denizden 9 kilometre kadar uzaklaştı ve antik kent bugünkü halini aldı. Proje tamamlandığın 2 bin 500 yıl sonra antik kente özel teknelerle yeniden yolculuk yapma imkanı olacak.​​​​​​​

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir