Efeler diyarı Aydın’da gezilecek yerler

Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın, tarihi dokusuyla ve doğal güzellikleriyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor. En önemli turizm merkezlerinden olan Aydın, bünyesindeki tarihi yapıtlarıyla da ön plana çıkıyor. Geçmişten bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehir, adeta tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Ege Denizi’ne kıyısı olan bu şirin mi şirin şehir, doğal oluşumlarıyla ve yapılarıyla gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Böylesine güzelliğe sahip şehir, efeler diyarı olarak da biliniyor. Böyle bilinmesinin sebebi ise Aydın’da yaşamış silahlı ve mevcut düzene değişiklik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin liderlerine ‘efe’ deniliyormuş. Günümüze kadar da Aydın, efeler diyarı olarak gelmiş.

Zeybek adı verilen kültürel oyununu günümüzde de devam ettiriyor. Düğünlerde, şenliklerde, festivallerde ve özel günlerde erkekler meydana çıkıp zeybek oynuyor. Kısacası zeybek, Aydın’la bütünleşmiş bir halk oyunu.

Haydi gelin efeler diyarı Aydın’a bir gezintiye çıkalım.

ANTİK KENTLER

Priene Antik Kenti

Priene Antik Kenti, Söke ilçesine 15 kilometre mesafede yer alıyor. Aydın’ın en önemli antik kentleri arasında bulunan Priene Antik Kenti, 370 metre yüksekliğe sahip bir kaya üzerine inşa edilmiş. Geçmişte yaşanan saldırılara, işgallere karşı korunmak amacıyla bu şeklide yapıldığı tahmin ediliyor.

Aynı zamanda kentin bu yüksekliğe sahip olması, çevreyi gözetleme imkanı da sağlıyor. Günümüzde ise cezbedici bir manzarasıyla ziyaretçileri cezbediyor.

Antik Yunanistan’dan gelen kavimler tarafından kurulan Priene Antik Kenti’nin içerisinde; Demeter Tapınağı, Athena Tapınağı, tiyatro, agora, Zeus Tapınağı, bouleuterion, Yukarı Gymnasion, Aşağı Gymnasion, Mısır Tapınağı, Büyük İskender’in evi, Bizans kilisesi, nekropol ve konut alanları bulunuyor.  

Aynı zamanda 5 bin kişilik kapasiteye sahip tiyatro M.Ö. 350 yılında inşa edilmiş. Günümüzde ise bunlardan geriye kalıntıları kalmış.

Tralleis Antik Kenti

Tralleis Antik Kenti, Aydın ilinin kuzeyinde bulunan Kestane Dağları’nın güneyindeki plato üzerine inşa edilmiş. İl merkezine 1 kilometre uzaklığında bulunan kent, Argoslular ve Tralleisliler tarafından kurulmuş. Menderes havzasının verimli topraklarına kurulmuş olan bu kent, tarihi dönemde birçok el değiştirmiş.

Bugün bu kentte ayakta kalan tek yapı, inşası 2 asır sürdüğü bilinen Üç Gözler. Antik çağın; eğitim, spor ve kültür açısından önde gelen yapılarından olan gymnasiuma ait kalıntıdır.

Roma Dönemine ait bir hamam, tiyatro, agora, stadium kentin diğer yapılarındandır. Yine bu kentte de birçok tarihi eser çıkartılmış ve müzelerde sergilenmiştir.

DİLEK YARIMADASI BÜYÜK MENDERES DELTASI MİLLİ PARKI

Aydın ili sınırlarında bulunan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, 27 bin 598 hektarlık alanı kapsıyor. Bitki çeşitliliğiyle canlı türüyle bir yaşam alanını oluşturan park, doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Yemyeşil bir doğa içerisinde gezintiye çıkmak ve tertemiz bir hava almak isteyen kişiler soluğu burada alıyor.

Hem Dilek Yarımadası’nı hem de Büyük Menderes Deltası’nı kapsayan milli park, botanik bahçesiyle ve sualtı zenginlikleri ile ön plana çıkıyor.

Yarımadanın hemen güneyinde bulunan Büyük Menderes Deltası’nın en önemli su kaynağı, 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri. Bu nehrin turkuaz rengindeki suyu büyüleyici bir görüntüye sahip.

NASUH PAŞA KÜLLİYESİ

Köprülü mahallesinde yer alan Nasuh Paşa Külliyesi, 1708 yılında Nasuh Paşa tarafından inşa edilmiş. Külliye; hamam, medrese, mescid ve handan oluşuyor.

Külliyenin inşasında taş, tuğla ve devşirme malzemeler kullanılmış. İçerisinde bulunan han, Osmanlı Dönemi’nin şehir içi ve avlulu hanlar grubuna giriyor.

İki katlı olan bu külliye, Aydın’ın önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor.

APOLLON TAPINAĞI

Didyma Antik Kenti’nde bulunan Apollon Tapınağı, Aydın’ın Didim ilçesinde yer alıyor. Bu tarihi kent, Antik Roma ve Yunan dönemlerinden izler taşıyor. Tarihi adım adım gezmek isterseniz bu tapınağı da ziyaret edebilirsiniz.

Apollon Tapınağı, dünyadaki en büyük üçüncü tapınak olarak biliniyor. Bu tapınak uzun süre kehanet merkezi olarak da kullanılmış. İnsanlar gelecekten haberdar olmak için yüklü miktarda paraları gözden çıkararak buraya gelirmiş.

İyonlular tarafından yapılan Apollon Tapınağı, Zeus’un oğlu Apollon’a adanmış. Buradaki ilk kazılar ise İngilizler tarafından başlatılmış. Bulunan kalıntılarda bu tapınağın, 124 sütundan meydana geldiği ve devasa bir büyüklüğe sahip olduğu anlaşılmış.

TAVŞAN BURNU ORMAN PARKI

Didim ilçesine 6 kilometre uzaklığında yer alan Tavşan Burnu Orman Parkı, doğaseverlerin vazgeçemediği yerler arasında. Deniz kenarında bulunan bu park, kampçıların da rotasını oluşturuyor.

Her yıl binlerce turist misafir eden Tavşan Burnu Orman Parkı’nda birçok aktivite yapabilirsiniz. Hem doğayla iç içe olmak hem de konaklamak isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.

Sessizliğiyle, deniz manzarasıyla, yemyeşil orman örtüsüyle adeta cennetten bir köşe. Kuş cıvıltılarının da eksik olmadığı bu parkta, binlerce çam ağacı da bulunuyor. Çam ağaçları arasında gezintiye çıkabileceğiniz yürüyüş parkı da mevcut.

Ziyaretinizde; kamp, piknik, yürüyüş yapabilir ve bisikletinizle gezintiye çıkabilirsiniz. Gününüzü dolu dolu geçirebileceğiniz bu yer, size her türlü imkanı da sunuyor:

MÜZELER

Afrodisias Antik Kenti Müzesi

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan Afrodisias Antik Kenti Müzesi, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören yerler arasında. Aphrodisias ören yerinde 1961 yılında yapılan kazılarda birçok eser ortaya çıkarılmış ve çıkarılan bu eserler çeşitli müzelerde sergilenmeye başlanmış.

Küçük eserler salonunda ören yeri sahası içinde çıkartılmış eserler yer alıyor. Bunlar Akropol Tepe, Pekmez Tepe ve Afrodit Tapınağı höyüklerinde ortaya çıkarılmış.

Lidya seramikleri, Arkaik, Klasik, Helenistik dönem eserleri ile ören yerinde yapılan kazılarda ele geçirilen Roma, Bizans ve Erken İslami devir eserleri sergileniyor.

TALES MATEMATİK MÜZESİ

Türkiye’nin ilk ve tek matematik müzesi olan Tales Matematik Müzesi, Efeler ilçesinde bulunuyor. Tales Matematik Müzesi matematiğin daha önce hiç görülmemiş taraflarını görebileceğiniz, görsel ve dokunsal olarak hissedebileceğiniz bir yer. Bu yüzden her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayarak, matematiği sevdiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir