Edirne Sarayı eski ihtişamına kavuşacak

1450 yılında inşa edilen ve Topkapı Sarayı’na kardeş olarak adlandırılan Edirne Sarayı, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından aslına uygun bir şekilde ihya edilecek.

Bugüne kadar geçirdiği yangın, işgal ve savaş gibi talihsizliklerle günümüze sayılı yapısı ulaşabilen Edirne Sarayı’nda kazı, tanzim ve çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor.

 “5 Yıllık bir master planı var”

Yaklaşık bin 200 dönümlük bir alanı Edirne Sarayı’nın rehabilitasyonu ile ilgili çok ciddi çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Milli Saraylar Başkanı Dr. Yıldız, “Osmanlı döneminden başlayan bir takım talihsizlikler sonucunda çok az yapı günümüze ayakta gelebilmiş durumda. Tunca Nehri’nin kenarında Fatih Köprüsü ve Adalet Kulesi. Yanımızdaki mutfaklar bölümü ve hemen arkamızda kalan Kum Kasrı Hamamının dışında diğer yapılarımızın hepsi ciddi anlamda arkeolojik kazıya ve belgelemeye ihtiyaç duyan yapılar. Bizim önünde durduğumuz Cihannüma Kasrı ise 2017 yılından itibaren,  Kültür ve Turizm Bakanlığının denetimindeyken ciddi anlamda çalışılmış güzel bir restorasyon projesi hazırlanmış. Biz Ekim ayında burayı devraldığımızda bu projeyle beraber bu çalışmaya başlayabileceğimizi gördük.  Edirne Sarayı’nın en ikonik yapısı Cihannüma Köşkü. Zaten Edirne Sarayı, Topkapı Sarayı’yla gerçekten ciddi anlamda benzerlikler taşıyan bir saray. Hemen hemen aynı dönemde yapılmış. Biraz kısa bir süre Topkapı’dan önce başlamış olmasına rağmen burada yapılan çalışmalarda bunun bilimsel hazırlıklarında yürütülen bilim kurulu toplantısında bizden önce yapılan kazı çalışmalarında da elimize ulaşan arşiv belgelerinde de görüyoruz ki plan olarak da Topkapı Sarayı’na çok benziyor. Bu bundan sonra yapılacak çalışmaları oldukça kolaylaştıracak bir husus” dedi.

Yapılan çalışmaların ardından Edirne Sarayı’nın geleceğe taşınması ve bir tarihi miras olarak  kültür hazinesindeki yerini alması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir