Ecdat yadigarı Karadeniz Medresesi’nin restorasyonu son aşamada

Fatih Külliyesi’nde yer alan Karadeniz Medresesi’nin 2021’de başlanan restorasyonu yüzde 75 oranında tamamlandı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdür Yardımcısı Levent Çetin, medresenin altındaki gizemli sarnıç hakkında bilgi verirken, yazılı kaynaklara göre 1939’da basılmış bir kitapta sarnıçla ilgili çizimler bulunduğunu anlattı.

Karadeniz Medresesi, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethinden sonra inşa edilen Fatih Külliyesi'nin bir parçası olarak önem taşıyor.

İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmed’in emriyle yapılan külliye içindeki 16 medreseden günümüze 8’i ulaşmış durumda. Karadeniz ve Akdeniz medreseleri olarak ayrılan yapılar, Marmara Denizi ve Haliç’i çevreleyecek şekilde konumlandırılmış.

Restorasyon sürecinde, medresenin tarihi özellikleri korunarak, çatıdaki kurşunların yenilendiği ve kubbelerin güçlendirildiği vurgulanıyor. Çalışmaların 2024 ortasında tamamlanması planlanıyor.

Çetin, medresenin altında bulunan sarnıçla ilgili olarak, içerisinde 43 sütun bulunan ve yaklaşık 50 metre uzunluğunda olan sarnıcın restorasyon ihtiyacı olduğunu ifade etti. 

1939 yılına ait yazılı kaynaklarda sarnıçla ilgili çizimler bulunmasına rağmen, şu an kapalı olan sarnıcın restore edilerek gün yüzüne çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir