Dünyanın en yaşlı çölü Namib: 50 milyon yaşında

Namibya’nın güneybatısında uzanan ve dünyanın en yaşlı çölü olarak kabul edilen Namib Çölü, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’na göre en az 50 milyon yaşında. Çöl, dünyanın en yüksek kumullarına ev sahipliği yaparken, Namibya da dünyanın en kurak ülkelerinden biri olarak biliniyor.

Namibya'nın geniş topraklarında, Namib Çölü'nün etkisiyle nüfus yoğunluğu oldukça düşük. Özel mülkiyetle ilişkilendirilen çölde, Alman ve Güney Afrika sömürge döneminden kalma toprak sahipleri bulunuyor.

Turizm, Namibya’nın ekonomisinin önemli bir bileşeni. Sossusvlei, ülkedeki turistlerin gözde destinasyonları arasında. “Deadvlei” ise beyaz kil zemin üzerinde kurumuş ağaç iskeletleriyle ikonik bir görüntü sunuyor.

Çölde gezerken, kızgın kumların etkilerinden korunmak için uygun giyim ve bol su taşımak önemli. Çölün rengi, demir cevherinin oksitlenmesinden kaynaklanıyor, en yaşlı kumullar aynı zamanda en kızıllar.
Namibya'ya ulaşım genellikle Güney Afrika Cumhuriyeti ve Etiyopya üzerinden sağlanıyor. Sossusvlei'ye ulaşım, Windhoek veya Swakopmund üzerinden 400 kilometrelik bir kara yolculuğunu içeriyor.

Konaklama genellikle özel çiftliklerdeki tesislerde sağlanırken, çevre ülkelerin en güvenli yerlerinden biri olarak biliniyor. Namib Çölü, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel bağlamıyla da dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir