Eşsiz görkemleri ile dünyanın en büyük şelaleleri

Doğa ananın bizlere sunduğu eserlerden sadece bir tanesi şelaleler. . Binlerce su taneciğinin bir araya gelerek aynı yollardan ilerlemesi ile upuzun tepelerden süzülüp ortaya çıkardığı eşsiz görüntü… Doğa ananın sabırla dokuduğu, sularla taşlara şekil verdiği en görkemli eserlerinden dünyanın en büyük on şelalesini sizler için bir araya getirdik.

1.Iguazu Şelalesi

Fotoğraf karelerinin anlatamayacağı kadar mükemmel bir eserin Güney Amerika kıtasında sizi beklediğini biliyor muydunuz? Brezilya ve Arjantin sınırlarının kesiştiği noktada bulanan dünyanın en büyük şelalesi Iguazu hayran bırakan güzellikte.

Şelalenin tadını yakından çıkarmak isteyenler için motorlu botlarla yapılan turlar ve gökyüzünden şelalenin görüntüsüne şahit olmak için düzenlenen helikopter gezilerine katılabilirsiniz. Gökkuşaklarının taçlandırdığı güzelliğiyle sizleri büyüleyecek görüntülere şahit olacağınız bu gezide unutamayacağınız saatler geçireceğinize emin olabilirsiniz.

2. Victoria Şelalesi

Doğanın en güzel eserlerinden biri olan Victoria Şelalesi hayal gücümüzün dahi ulaşamadığı görkeme sahip. Afrika’daki Zambezi Nehri’nin beslediği şelale gelenleri ilk olarak gür sesiyle selamlıyor. Bunun nedeniyle olmalı ki Afrikalılar buraya “Gürleyen Duman” anlamına gelen Mosi-oa-Tunya adını vermiş. Dr. Livingston’un dediği gibi,

Victoria Şelalesi Melekleri bile kıskandıracak güzellikte

Dr. Livingston

Sözü buranın ne kadar ilgi çekici ve muhteşem bir yer olduğunu bizlere kanıtlıyor. Şelalenin güzelliklerine daha yakından şahit olmak için vapur gezilerine katılabilir suyun serinliğini ve huzurunu daha yakından hissedebilirsiniz. . Gezinizde ayrıca filler ve vahşi doğa hayvanlarının şelaleyi beslenmek için ziyaret ettiğini görebilir onlara doğal ortamında şahit olabilirsiniz.

3. Niagara Şelalesi

Niagara Şelalesi, Amerika ve Kanada sınırlarında bulunan dünyanın en büyük üçüncü şelalesidir. Doğanın mucizelerini ispat eden Niagara Şelalesi dünyada ters akan tek şelale olma özelliğine sahip. Eşsiz oluşumundan dolayı at nalı namına sahip olan Niagara Şelalesi’ne düzenlenen vapur turlarına katılarak muhteşemliğini yakından görebilirsiniz. Şelalenin tepesinde sık sık asılı duran gökkuşağı şölenine de şahit olmanız mümkün. Muhteşem Niagara Şelalesi’ne giderek unutulmayacak anılar biriktirebilirsiniz.

4.Angel Şelalesi

Venezüella’nın balta girmemiş ormanlarında 1935 yılına kadar saklı bir hazine olan Angel Şelalesi’nin efsanelerle dolu hikâyeleri var. Dünyanın en yüksek şelalesi olan Angel Şelalesi ismini onu keşfeden Amerikan pilot Jimmie Angel’den alıyor.

Amerikan pilot Jimmie Angel, bir gün helikopteriyle seyahat ederken karılaştığı bu doğal oluşumu eşine ve iki arkadaşına anlatıyor. Onları da alarak çıktığı ikinci yolculukta helikopter düşüyor. Bir şekilde hayatta kalmayı başararak bir kasabaya ulaşıyorlar. Olanları kasabalılara anlattıklarında çok şaşıran kasaba halkı o bölgenin şeytan kanyonu olduğunu söyleyerek şeytana karşı koyup ayakta kalan adam olduğu için kanyona pilot Jimmie Angel’in soyadını veriyorlar.

Destansı bir hikayeye sahip olan Angel Şelalesi’nin ulaşımı da bir o kadar özel. Yalnızca helikopterle gidebileceğiniz şelaleye yukarıdan bakarak göz alıcı yüksekliğine şahit olacaksınız.

5. Kaieteur Şelalesi

Uzunluk bakımından Victoria Şelalesi’ni geçen Kaieteur Şelalesi, ölmeden önce görmeniz gereken en kıymetli doğa eserlerinden biri. Yağmur ormanlarında salınan bu güzelliğe şahit olmak için helikopter yolculuğu yapmanız gerekiyor. Sonrasında binlerce yıllık yağmur ormanlarında yürüyerek şelalenin olduğu alana ulaşıyorsunuz. Yalnızca gür şelaleyle değil bambaşka yaban hayvanlarıyla, örneğin altın kurbağa ile karşılaşabilirsiniz. Yepyeni deneyimler için rotanıza Kaieteur Şelalesi’ni ekleyebilirsiniz.

6. Mavi Nil Şelalesi

Mavi Nil Şelalesi Etiyopya’nın en büyük doğal cazibe merkezlerinden biridir. Ulaşımı botla başlayan Mavi Nil Şelalesi serüveni 17. yüzyıldan kalan Etiyopya’da inşa edilen ve Mavi Nil’i geçen ilk taş köprüden yürüyerek tamamlanıyor. Yürüyüşünüz boyunca fotoğraflarını çekebileceğiniz yağmur ormanlarının ender kuşları, maymunları, Nil timsahları ve serval kedileri sizlere eşlik ediyor.

7. Detian Şelalesi

Çin ve Vietnam sınırları arasında bulunan Detian Şelalesi masalsı görünüşüyle ziyaretçilerini büyülüyor. Her mevsim farklı renge bürünen şelale üç basamaktan oluşmaktadır. Şelalenin çevresinde yörenin kendi kültürüne ait olan kayıklarla şelaleye yakından bakma şansı bulabilirsiniz.

8. Gullfoss

Ateşin ve buzun bir arada olduğu İzlanda, Gullfoss Şelalesi ile listemizin sekizinci sırasında yer alıyor. Altın Şelale anlamına gelen ismi ile gücünü ve büyüklüğünü görmeden bizlere hissettiriyor. Şelaleye doğru yola çıktığınızda Gullfoss Şelalesi’nin simgesi haline gelmiş doğasever bir kadın büstü ile karşılaşacaksınız. Bu büstün ve şelalenin hikâyesi ise şöyledir;

Gullfoss Şelale’si santral kurulması için sahibi tarafından satılır ama Sigríður adlı şelalenin sahibinin kızı “satılırsa intihar ederim” deyince vazgeçildiği söyleniyor.  

Şelaleye ulaştığınızda karşılaşacağınız güzellik karşısında hala burada olduğu için ona minnet duyacaksınız.

9. Huangguoshu

Huangguoshu Asya’nın en büyük dünyanın ise dokuzuncu en büyük şelalesidir. Şelaleye ulaşım için otobüs seferleri düzenlenmektedir. Huangguoshu Şelalesi’nde sizi üç farklı gözlem alanı karşılıyor. İlk izleme noktası şelalenin uzaktan görülebildiği İzleme Podyumu, ikincisi ise Su Görüntüleme Sahnesi’dir. Bunlardan en güzeli Su Perdesi Mağarası olan şelalenin arka kısmındaki doğal mağara oluşumudur. Buradan suyun o coşkulu akışını gözlemlemek eminiz bir başkadır. Doğal çevresi ve cezbedici cazibesiyle Huangguoshu Şelalesi Asya rotanızda yer vermeniz gereken yerlerden biri olmalı.

10. Jog Şelalesi

Hindistan’ın doğa miraslarından biri olan Jog Şelalesi dünyanın en yüksek ikinci şelalesidir. Dört farklı akışa sahip olan şelalenin bölümleri Raja, Rani, Roarer ve Rocket olarak isimlendirilmiştir. Ulaşım olarak demir yolu bulunan Jog Şelalesine gelirken karşılaşacağınız Gudavi Kuş Cennetine uğrayarak farklı kuş türlerini de keşfedebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir