Dünyaca ünlü doğa harikası Ihlara Vadisi ziyaretçilerini bekliyor


Eşsiz güzelliklere sahip Ihlara Vadisi gezmeye ve görmeye değer doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlere keyifli anlar yaşatıyor.

Asırlar önce oluşmuş olan bu vadinin oluşumunda volkanik ve tektonik faaliyetler etkili olmuş. Öyle ki, burası yalnızca Türkiye’den değil dünyanın her yerinden turist alıyor. Kapadokya çevresindeki en önemli gezi yerleri arasında yer alan Ihlara Vadisinde pek çok kilise bulunuyor. Ziyaretçiler de gezi boyunca bu kiliselerin her birini gezebiliyor.

Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesi sonucu meydana gelen bir alandır. Aynı zamanda Melendiz Çayı’nın aşındırması da buranın oluşmasında oldukça etkilidir. Melendiz Çayı, Ihlara Vadisi boyunca araziyi sarp ve derin bir biçimde yarar. Bu da vadi boyunca görkemli güzelliklerle ziyaretçileri buluşturur.

Akarsular, Melendiz Dağlarından kaynaklarını alır ve güneydoğu-kuzeybatı yönünde akarak Mamasın Barajına ulaşır. Çay, vadi boyunca otuza yakın menderes çizerek akar. Ilısu ile Selime arasındaki uzaklık kuş uçuşu 10 kilometre olsa da menderes çizerek akan akarsu nedeniyle gerçek uzaklık 18 kilometreyi geçmektedir.

Vadinin dikkat çeken bir diğer özelliği doğasıdır. Dimdik, derin ve dar vadi, bağlar ve bahçelerden oluşan yoğun yeşillikler doğayla iç içe tatil yapmak isteyenlere eşsiz fırsatlar sunar. Doğa, kendini vadi içinde gizlemiş gibi bir görünüm sağlar. Bu gizlilik de vadinin özel yerini belirlemektedir.

Vadinin tabanı, bölgedeki karasal iklimden farklı olarak Akdeniz iklimine benzeyen bir iklim çeşidi gösterir. Bu özelliğiyle ülkemizdeki Iğdır ve Rize gibi mikroklima bölge özelliğine sahiptir. Vadinin tabanında başta Antep fıstığı olmak üzere pek çok bitki rahatlıkla yetişebilmektedir.

Ihlara Vadisi Nerede?

‘Ihlara Vadisi hangi ilimizde?’ sorusu bu konunun meraklıları tarafından sık sık soruluyor. Ihlara Vadisi, Aksaray ilimizin sınırları içerisinde yer alıyor.

Ihlara Vadisine Nasıl Gidilir?

Ihlara Vadisine gitmek için özel aracınızı kullanmanızı öneririz. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alan Ihlara Vadisi, Göreme’den 85 kilometre mesafede. Dolayısıyla Kapadokya’da tatil yapıp Ihlara Vadisine de gelmek isteyenler için bu mesafe biraz fazla olabiliyor. Fakat özel araç ile gelindiğinde 1.5-2 saat içerisinde vadiye ulaşılabiliyor.

Dilerseniz Ihlara Vadisine gitmek için günübirlik turlardan da faydalanabilirsiniz. Bu turlar, hem vadinin tüm noktalarını görmenize olanak tanıyor hem de özel aracınız olmasa bile vadiye gidebilmenize olanak tanıyor.

Ihlara Vadisi Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri

Ihlara Vadisi Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri
Ihlara Vadisi, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı. Dolayısıyla burada Müze Kart geçiyor. Ücretler ise şu şekilde:

Normal ücret: 90 TL

Müzekart: 60 TL

NOT: 8 yaş altı çocuklar için ücretsiz. Öğretmenlerden ücret alınmıyor.

Vadiye gitmeden önce mutlaka güncel ücretleri resmi web sitesi üzerinden kontrol etmenizi öneririz.

Ihlara Vadisi ziyaret saatleri ise şu şekilde:

Açılış Saati: 08.30

Kapanış Saati: 19.00

Gişe Kapanış Saati: 18.15

Ziyaret Günleri: Her gün açık

Vadiye ulaşım ve ücretler hakkında detaylı bilgi almak için telefon numarasından da ulaşabilirsiniz.

Diğer Bilgiler:
Sesli Rehberlik Hizmeti: Var

Telefon: 0382 453 74 83

Ihlara Vadisi Kiliseleri

Dünyanın en büyük kanyonlarından biri olan Ihlara Vadisi, Hıristiyanlığın kuruluş yıllarından beri önemli bir dini merkez olması ile biliniyor. Dolayısıyla burada pek çok kilise bulunuyor.

14 kilometrelik bir vadi olan Ihlara Vadisinde sayısız kilise ve tarihi yaşam alanı yer alıyor. Tam 105 kilise bulunsa da bu kiliselerden 14 tanesi ziyaret edilebiliyor.

382 basamaklı merdivenden inerek yemyeşil vadinin tabanı boyunca ilerlediğinizde pek çok kiliseyle ve yaşam alanıyla karşılaşabilirsiniz. Yöredeki jeolojik özellikler, freskli kiliselerin yapılmasında önemli bir etken. Ihlara’ya yakın olanlarında Doğu etkisi; Belisırma civarındakilerde ise Bizans tipi duvar resimleri bulunuyor.

Ihlara Vadisi’nde ziyaret edebileceğiniz 14 kilise ise şunlar:

Ağaçaltı Kilisesi

Sümbüllü Kilisesi

Yılanlı Kilisesi

Kokar Kilisesi

Prenliseki Kilisesi

Eğritaş Kilisesi

Direkli Kilisesi

Saint Georgeus Kilisesi

Karagedik Kilisesi

Ala Kilisesi

Bezirhane Kilisesi

Bahattin Samanlığı Kilisesi

Batkın Kilisesi

Ihlara Vadisi Geziniz İçin Öneriler

Ihlara Vadisi Geziniz İçin Öneriler

Ihlara Vadisinde Yeme İçme

Ihlara Vadisinde Yeme İçme

Ihlara Vadisinde Alışveriş

Ihlara Vadisinde Alışveriş

Ihlara Vadisi Gezgin Yorumları

Ihlara Vadisi Gezgin Yorumları
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir