Dünyanın kahve rotası: Kıtaları aşan kahvenin yolculuğu

Tropik iklimlerde yetişen kahve, iklim koşullarına uygun olmayan yerlerde yetişmez. Daha çok Brezilya, Kolombiya ve Guatemala gibi bölgelerde yetiştirilerek tüm dünyaya gönderilir. Yetiştiği bölgenin aldığı yağmura, yüksekliğine ve rüzgarına göre aromasında değişiklikler meydana gelir.

Günün en güzel ve keyifli başlangıcı olan kahve, çok uzun bir yoldan evlerimize kadar ulaşır. Birbirinden farklı ülkelerden uzun bir yolculuğa çıkan kahve çekirdekleri, yetiştiği bölgenin iklimini aromasında taşır. Kahve, ilk kez yüzlerce yıl önce bir çoban tarafından tesadüfen keşfedilir. İlk önce yerel halkın kendi içinde tükettikleri kahve, ticaret ve seyahat yoluyla tüm kıtaya yayılır. Devam eden yüzyıllarda savaş, ticaret ve seyahatlerle başka başka kıtalara gider. Kahve yetiştiriciliğine müsait olan ülkeler kahve yetiştiriciliğine başlar ve her bölgenin kendine has kahve çekirdekleri üretilir.

Kahvenin Yolculuğu

Tropik iklimlerde yetişen kahve, iklim koşullarına uygun olmayan yerlerde yetişmez. Daha çok Brezilya, Kolombiya ve Guatemala gibi bölgelerde yetiştirilerek tüm dünyaya gönderilir. Yetiştiği bölgenin aldığı yağmura, yüksekliğine ve rüzgarına göre aromasında değişiklikler meydana gelir. Kahvenin sahip olduğu aromalar da bize hangi bölgeden geldiği, hangi koşullarda yetiştiğini gösterir. Damak zevkine uygun olan kahve çekirdeklerinin kimliği doğrudan yetiştiği ülkeyi gösterir.

Keyifle içilen bir sabah kahvesi birçok kişiden daha çok seyahat edip fincanlarımıza ulaşır. Bir çobanın tesadüfen keşfettiği kahve, yüzyıllar sonra insanlığın en çok tükettiği içecek haline gelmesi pek çok kişi tarafından elbette ki öngörülmemiştir. Kahve, keşfedildiği Yemen bölgesinde daha çok okuyup öğrenebilmek için uyanık kalmak isteyen ilim insanları tarafından tüketilir. Bu tüketim daha sonra iki vakit namaz arasında cami çevresinde vakit geçiren cami cemaatinin sohbetine eşlik eden bir içeceğe dönüşür. Hac ibadeti için Mekke’ye gelen hacılar geri dönerken yanlarında kahveyi de götürür. Daha sonra Osmanlı’nın kutsal toprakları fethetmesiyle kahve Anadolu’ya oradan da Avrupa’ya gider. Kahvenin yüzyıllar içinde tüm dünyaya yayılmasının özetli hikayesi tam da böyle başlar…

Etiyopya Kahvesi

Kahvenin ana vatanı olarak kabul edilen Etiyopya, dünyanın en büyük kahve üreticisidir. Ülkenin neredeyse tamamı kahve tarımı yapığından Etiyopya kahvesi de tek bir özelliğe sahip olmanın aksine bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Etiyopya kahvesi, aldığı yağmur, bulunduğu rakımdan kaynaklı meyvemsi bir tada sahiptir. Etiyopya kahvesi, diğer kahve çekirdeklerine göre daha yoğun tada sahip olsa da dünyanın kahve ihtiyacını sırtlar. Kahve yolculuğun en keyifli rotası olan Afrika kahveleri, Tropik bölgelerde yetişen yağmurun en güzel hediyesidir. Kültür, doğa ve tarih gezilerinin yanında kahve çekirdeklerinin zengin notalarına kulak vermek için Etiyopya çekirdekleri deneyimlenebilir…

Brezilya Kahvesi

Dünyanın en çok kahve üreten bir diğer ülkesi de Brezilya’dır. Büyük kahve şirketlerine kahve üreten Brezilya, kaliteli kahveden ziyade tüketimi karşılamak üzere seri üretimler yapar. Brezilya, bambaşka özellikleriyle dünyanın farklı bölgelerinden dikkatleri üzerine çekse de doğanın mucizesi olan kahve çekirdekleri konusunda da adından söz ettirmeyi hak eden bir ülkedir. Brezilya kahve çekirdekleri, yetiştiği bölgenin karakteristik özelliklerini aromasına yansıtarak ağızda fındık ve bitter çikolata tadı bırakır.

Guatemala Kahvesi

Orta Amerika’nın en yağmurlu ve ılıman bölgesi olan Guatemala, yemyeşil doğasıyla ve gizli kalmış tarihiyle keşfedilmeyi bekler. Guatemala’nın Mayalara dayanan zengin tarihinin yanında dünyanın en iyi kahvelerine ev sahipliği yapar. Yağmurun ıslattığı kahve ağaçları, kahvenin baharatlı bir aromaya ulaşmasını sağlar. UNESCO Dünya Mirası Koruma Listesine giren Guatemala, antik kentleriyle her an sürprizlerle dolu keşfedilmeyi bekleyen dünyanın en özel ülkesidir.

Kolombiya Kahvesi

Doğası ve her an keşfedilmeyi bekleyen tarihiyle Kolombiya, kahve üretiminin bel kemiğini oluşturur. Yağış ve rakım kahvede elma ve çilek aroması yakalanabilir. Coğrafi açıdan mükemmel yetiştirme koşullarına sahip olan Colombia, dağlık bölgeleri ve verimli toprağı ile kahve bitkisinin kolayca mahsul vermesini sağlar. Özellikle Arabica olarak bildiğimiz ve yüksek rakımlı ağaç gölgelerini seven kahve çeşidi için Colombia, daha lezzetli ve yoğun bir aromaya sahip çekirdekler elde etmek açısından idealdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir