Diyarbakır’daki 90 yıllık müzeye 134 bin ziyaretçi geldi

Diyarbakır’ın tarihi İçkale Müze Kompleksi, 90. yılını kutlarken 12 bin 500 yıllık eserlere ev sahipliği yaparak 134 bin ziyaretçiyi ağırladı.

2005’te başlayan ve 2014’te tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından 2015’te ziyarete açılan müze, her geçen yıl artan ilgiyle karşılanıyor.

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Mehmet Çelebi, müzenin 2023 yılında depreme rağmen 134 bin ziyaretçiyi ağırladığını belirtti ve 2024’te 200 bin, 2028’de ise 1 milyon ziyaretçi hedeflediklerini açıkladı.

Çelebi, müzenin geçmişini ve içeriğini anlatarak, eser sayısının 35 bin olduğunu, bunlardan bin 500'ünün teşhirde sergilendiğini ifade etti. İçkale Müze Kompleksi'nin cezaevi olarak kullanıldığı dönemden müze olarak işlevlendirildiği 2015 yılına kadar olan tarihini paylaşan Çelebi, gelecek yıllarda ziyaretçi sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Ziyaretçilerden alınan görüşlere göre, müze eski çağlara ait kalıntılar, kemikler ve eşyalar aracılığıyla tarihi bir yolculuk sunuyor.

Gelenler arasında yer alan bir çocuk, müzede gördüklerinin onda arkeolog olma isteği uyandırdığını ifade ederken, bir diğer ziyaretçi ise Diyarbakır Müzesi’nin Orta Doğu’nun bir numaralı müzesi olarak gördüğünü belirtti.

Diyarbakır'ın zengin tarihini yansıtan müzenin, kültürel mirası koruma adına önemli bir rol üstlendiği vurgulanırken, müzenin sadece yerel değil ulusal ve uluslararası ilgi çektiği ifade edildi.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir