Çin’in başkenti Pekin’de gezilecek yerler

STAJYER: E. ERVA ERDAL

Dünyanın en eski ve Çin’in ‘megakent’i olan Pekin şehri, üç bin yıl öncesine dayanan zengin tarihi ve hem modern hem de geleneksel tarzların bir araya getirdiği mimarisiyle dikkat çekiyor. Kültür, diplomasi, siyaset, ticaret, ekonomi, eğitim, bilim ve teknoloji alanlarında dünyanın en önde gelen merkezlerinden biri olan ‘küresel kent’ Pekin, tarihi, mimarisi ve kültürü ile yılda milyonlarca turist ağırlıyor.

Her ülke ve şehir gibi mutlaka görülmesi gereken Pekin’e gidecekler için kısa bir liste oluşturduk. Öne çıkan kültür ve tarih merkezlerine yazımızda ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar.

YASAK ŞEHİR

72 hektarlık bir alanı kaplayan Yasak Şehir, günümüzde dünyada var olan en geniş saray kompleksi unvanını tanışıyor.

500 yıl boyunca sivillerin girmesi yasaklanan ve yapımına bir kesişin sebep olduğu Yasak Şehir, bir diğer adıyla Yasak Kent’i detaylı bir şekilde gezmek için bir tam gününüzü ayırmanız gerekiyor.

İki ana girişinde depozito ödeyip kiralanabilen elektronik rehberler ile gezerken tarihini de detaylıca öğrenebilirsiniz. Dört tarafı su dolu hendekle çevrili sarayın ön kapısı Tianenmen Meydanı’na açılırken arka kapısı ise tapınakların olduğu bir tepeye doğru açılıyor.

Şu anda Çin Halk Cumhuriyeti’nin devlet müsamerelerinin ve siyasi propagandalarının merkezi konumunda olan saray, 1987’de UNESCO Dünya Mirasları’na dâhil edilmiştir. Ayrıca muhafaza edilen en büyük tarihi ahşap bina unvanı ile tescil edilmiştir.

TİANANMEN MEYDANI

Kökleri 15. yüzyılın başlarına uzanan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin tarihi meydanlarından biri olan ve “Cennetteki Barış” anlamına gelen, 1900’lerin başında restore edilen bu etkileyici yapı, kentin en önemli yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Bölge doğal afetler sonucu ağır tahribata uğrasa da 17. yüzyılın ortasında Ging Hanedanı’nın hâkim olduğu yıllarda yeniden restore edilmiştir.

Feodal dönemde, “Yasak Şehir”in dışında, imparatorluğa ait olan meydan, 1650’li yıllardan itibaren Tiananmen Meydanı olarak isimlendirilmiş ve 440 bin metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.

Meydanda yer alan ve öne çıkan Halkın Kahramanları Anıtı, (Rénmín Yingxióng Jìniànbei) 38 metre yüksekliğe sahip bir dikilitaş olup 17 bin parça mermer ve granit kullanılmıştır.

Şu anda dünyanın en büyük kentsel meydanı olarak bilinmekte ve birçok meşhur restoranı, kafesi ve diğer işletmeleri bulunan meydan, dönem dönem çeşitli etkinliklere ve siyasi olaylara ev sahipliği yapmaktadır.

JİNGSHAN PARKI/ TEPESİ

Eskiden Yasak Şehir’e bağlı bir özel imparatorluk bahçesi olan park, 1928 yılında halka açılmıştır.
Pekin’deki en iyi manzaralardan Beihai Park Gölü ve Yasak Saray’ı sunan park, İmparatorluk Sarayı’nın (Yasak Şehir) inşaatı sırasında gelen molozların atıldığı bir yer olarak kullanılıyordu.

İçerisinde çok sayıda güzel bahçe ve yürüyüş yolu bulunduran Jingshan Parkı, gelen ziyaretçileri manzarasıyla büyülemekte.

LAMA TAPINAĞI

Çince’den direkt olarak çevrildiğinde “Barış ve Uyum Sarayı” anlamına gelen Lama Tapınağı veya Yonghe Tapınağı, Pekin’deki en büyük Budizm tapınaklarındandır. İçerisinde, Budizm’e göre yasak olan aptallık, israf, aşk ve açgözlülüğü temsil etmek üzere dört tane heykelin insanları koruduğuna inanılmakta.

Lama Tapınağı Pekin’deki en büyük ve en iyi korunmuş manastırdır. 1964 yılında inşa edilen mekânı, bir zamanlar İmparator Yongzheng, kendi konutu olarak kullanıyordu.
Tapınaktaki tek bir parçadan oyulmuş Maitreya Buda’nın 18 metre uzunluğundaki heykeline hayran kalacaksınız.

KONFÜÇYÜS TAPINAĞI

Kentteki diğer dini tapınaklar gibi yeniden yapılandırma çalışmalarına rağmen 700 yıldan uzun süredir orijinal görünümünü koruyan, başkentin kalbinde bulunan ve ünlü düşünür Konfüçyüs’e ithaf edilen tapınak, dünyanın en büyük tapınaklarındandır.

Çin toplumunu büyük ölçüde etkileyen Konfüçyüsçülük fikir akımı; ahlaki bir dürüstlük, toplumsal bir düzen ve sorumluluk etiğini ortaya koymaktadır.

Turistlerin hem tarihi hem yapısı açısından dikkatini çeken tapınağı gezerken oldukça güzel göz alıcı avluları, eski heykeller ve stel ile oyulmuş antik adayı görebilir, bir kısmı muhteşem sergilere dönüştürülmüş olan salonları gezebilirsiniz.

PEKİN BAŞKENT MÜZESİ

1981 yılında hizmete giren ve içerisinde 20 binden fazla önemli kültürel eseri barındıran müzeye giriş ücretsiz olup sadece pasaportunuzu göstermeniz yeterli.

Müzede geleneksel kaligrafi eserlerinin yanı sıra bronz ve porselen eserler, Çin kültürü ve diğer Asya ülkelerinin kültürlerine ait birçok heykelden oluşan geniş bir koleksiyonu bulunuyor.
Aynı zamanda Asya’daki en iyi opera evlerinden biri olarak kabul edilen bina 2001’de açılmış ve o zamandan beri dünyanın önde gelen opera sanatçılarının çoğuna ev sahipliği yapmıştır.

YİHEYUAN YAZ SARAYI

1998’in Aralık ayında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenen, 700 yıllık tarihi ve göz kamaştıran bahçeleri olan Yazlık Saray, Pekin şehir merkezine yarım saat uzaklıkta.

18 ve 19. Yüzyıllarda inşa edilen yapı, Ging hanedanının yazlık ikametgâhı olarak kullanılıyor ve o dönemlerde oluşturulan hükümet kararlarının aldığı yer olarak geçiyor.

Sık sık organize edilen turlar sayesinde, batı tarzı “Mermer Gemi” (Shifang); özenli tahtıyla Refah ve Uzun Ömürlü Salon (Renshou Dian); Mutluluk ve Uzun Ömür Salonuna bitişik güzel bir avlu (Leshou Tang Salonu); ve 19. Yüzyıldan kalma geleneksel Çin oyunlarının ve müziğinin performanslarına şahit olabileceğiniz etkileyici Büyük Tiyatro’yu görebilirsiniz.

ÇİN SEDDİ

Uzaydan göründüğü efsanesi bir dönem oldukça popüler olan, dünyanın en görkemli duvarları listesinin ilk sırasında boy gösteren, Çin Seddi’nin Badaling Geçidi, Pekin’e en yakın bölümü.

Çin Seddi’nin 16. yüzyıldan kalma ve sekiz metre yükseklikteki etkileyici bir kesiminde yürüyüş yapmanın keyfini çıkarabilir, yol boyunca, çevredeki göz alıcı manzarayı sunan sayısız kule ve parapetin tadına varabilir, engebeli yürüyüş sırasında, hoş bir teleferik yolculuğu yapabilirsiniz.

Çin Seddi’nin Badalin Geçidi olarak bilenen bölümü en sık gezilen yeri olduğu için çok kalabalık olabiliyor. Bu sebeple, seyahatinizi mümkünse günün ilk saatlerine planlamalı veya bir tura kayıt olmalısınız.

NİUJİE, XİCHENG BÖLGESİ

Şehrin en büyük ve eski camisi olan Niujie Camii ile ünlü olan bölge, ‘Müslüman atıştırmalığı sokağı’ olarak da geçmektedir. MS 996 yılında Liao Hanedanı döneminde inşa edilmiş olup Qing Hanedanı döneminde İmparator Kangxi yönetiminde restore edilen caminin bulunduğu sokak Niujie, kelime anlamıyla Çince’de ‘Öküz Sokağı’ anlamına gelmektedir.

Pekin şehir merkezindeki bu caddenin çok çeşitli etnik kökenlere ev sahipliği yaptığı ve çoğunluğunu oluşturan Hui halkı ile birlikte, yaklaşık 23 farklı etnik gruba sahip olduğu söyleniyor.

Hem geleneksel Pekin atıştırmalıkları hem de helal lezzetlerin servis edildiği ve tüm ziyaretçilere egzotik bir deneyim yaşatan bu cadde, Müslüman turistlerin neredeyse odak noktası halinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir