Cezayir’de sıcaklığı 95 dereceyi aşan sularıyla bir tabiat harikası: Lanetliler Hamamı

Cezayir’in doğusundaki Kalima (Guelma) kentinin kırsalında yer alan sıcak yer altı sularının travertenlerle buluştuğu “Dıbağ Termal Kaplıcası” ya da bilinen adıyla “Lanetliler Hamamı” muhteşem güzelliği ve buharı ile görenleri büyülerken tedavi amaçlı gelen ziyaretçilerine de şifa kaynağı oluyor.

Roma İmparatorluğu döneminden bu yana hem yerel halkın hem de turistlerin ilgisini çeken bu tabiat harikası, ilginç ismiyle de birçok masal ve hikâyeye konu olmuş. Arkeologlara göre, “Lanetliler Hamamı” adı Osmanlı döneminde insanların buradaki suyu çeşitli hastalık ve ağrıları tedavi etmek için kullanmaları nedeniyle halk arasında yaygınlık kazanmış. Her ne kadar bazı Osmanlı makamları ve günümüzde Cezayir makamları bu ismi değiştirmeye çalışsa da halk arasında kullanılmaya devam etmiş.

SU SICAKLIĞI 95 DERECEYİ AŞIYOR

“Lanetliler Hamamı” ya da diğer adıyla “Dıbağ Termal Kaplıcası”, çevresindeki tesislerle özellikle kış aylarında yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor. Sıcak sular, buhar, kil ve travertenler bazıları için sadece turizm, bazıları için şifa, bazıları için ise doğal güzellik kaynağı. Yerin 10 kilometre altından yüzeye çıkan 95 dereceyi aşan sıcaklıktaki sular, göğe yükselen buharlar eşliğinde kalkerli topraktan oluşan yüksek kayaların arasından harika güzellikteki şelaleler halinde aşağı iniyor. Yine bu sıcak sularla buluşan travertenlerin çevresindeki onlarca peri bacası da bu tabiat harikasının güzelliğine güzellik katıyor.

İZLANDA’DAKİ GAYZERLERDEN SONRA DÜNYADAKİ EN SICAK SU KAYNAĞI

Lanetliler Hamamı’nın aynı zamanda mükemmel bir turizm alanı olduğunu dile getiren Belbecavi, buradan çıkan suların İzlanda’daki gayzerlerden sonra 95 dereceyi aşan sıcaklığıyla dünyadaki en sıcak su kaynağı olduğunu ifade etti. Belbecavi, hamamın çevresinde Osmanlı döneminden eserlerin de bulunduğunu, bölgenin özellikle eko turizm ve doğal kaplıca turizmi olmak üzere muazzam bir turizm potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir