Denizlere meydan okuyan dünyanın en büyük nehirleri

Dünyanın her yerine dağılarak hayat veren nehirlerimiz… Ulaşımda, tarımda, ticarette bizlere kolaylık sağlayan doğanın bizlere sunduğu en büyük nimet. Sizler için yaşamımızın en önemli parçası olan dünyanın en büyük beş nehrini listemizde bir araya getirdik.

1 Amozon Nehri

Güney Amerika’da bulunan Amozon Nehri dünyadaki en uzun ve en büyük nehirlerden biridir. Peru’daki And Dağları’ndan doğarak doğuya doğru ilerleyip yolculuğunu Atlas Okyanusu’na dökülerek tamamlıyor. Amozon taşıdığı su miktarı ve suladığı alanın büyüklüğü nedeniyle birinci sırada yer alıyor.

2 Nil Nehri

Nil Nehri dünyanın en uzun ikinci nehridir. Güneyden kuzeye doğru akar ve Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri, Atbarah Nil Nehri olarak üç ana kola ayrılarak dağılır. Tarih boyunca büyük medeniyetlere bereket sunan Nil Nehri en son Victoria Gölüne katılarak yolculuğunu bitirir. Üzerinde hala taşımacılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü Nil Nehri, Assuan Barajı ile hem sulama hem de elektrik üretiminde Mısır için büyük önem taşıyor. Yolunuz mısıra düştüğünde Nil Nehri’nin üzerinde yelkenli turu yapmayı unutmayın.

3 Yangtze Nehri 

Uzunluğu 6.370 km olup Çin’in batısından Doğu Çin denizine akar. Dünyanın en uzun üçüncü nehri olmasının yanı sıra dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Yolcu ve yük taşımacılığının da yapıldığı Yangtze Nehri en yoğun gemi taşımacılığının yaşandığı yerdir. Çin’e gittiğinizde Şanghay Limanı’na Yangtze Nehri üzerinden düzenlenen gemi seferlerine katılarak nehrin doğal güzelliklerine şahit olabilirsiniz.

4 Mississippi Nehri

6415 uzunluğundaki Mississippi Nehri Kuzey Amerika’nın en uzun nehridir. ABD ve Kanda sınırları içerisinde akan Mississippi Nehri, Montana Gölü’nden doğar. Missouri ve Jefferson olarak adlandırılan iki kola sahip Mississippi Nehri dünyanın işlek ticari su yollarından biridir. Su taşkınlarının çok yaşandığı bu nehir bazı yerlilerce ’Suların Babası’ olarak adlandırılır.

5 Yenisey Nehri

Moğolistan’ın dağlarından doğarak  Arktik Okyanusu’na boşalan en büyük nehirdir. Angora ve Selenga adında iki kolu olan Yenisey Nehri birçok Türk ve Moğol devletinin kuruluşuna ev sahipliği yapmıştır. Orhun Yazıtlarından Bilge Kağan Yazıtında Yenisey akarsuyunun kollarında birinin adı geçmektedir. Moğolistan’da Yenisey Nehri üzerinde yapılan tabiat turlarına katılarak Toju’ya kadar yolculuk yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir