Büyük ve Küçük Zarifi Apartmanlarının ilginç hikayesi

150 yıllık bi’ güzellik olan Büyük Zarifi Apartmanı, 19. yüzyıl apartman konut tipinin başlıca örneklerinden biri. Pembe Çıkmazı’nın darlığını

Apartmanlaşma süreci ile Galata ve Pera’da görülmeye başlayan ilk apartman örneklerinden biri olan Büyük Zarifi, komşu parselinde yer alan Küçük Zarifi Apartmanı ile eş zamanlı olarak aynı mimar tarafindan yapılmış.

Fark ettiğimde beni şaşkına uğratan, Küçük ve Büyük Zarifi Apartmanları arasında en üst katlardan camdan cama bir köprü, bir geçiş vardır.

Büyük Zarifi Apartmanı’nın en üst katında yaşayan rum yaşlı evli bir çift, ileri yaşlarda ayrılıyorlar ve eşlerden biri Küçük Zarifi’nin en üst katına taşınıyor. (İki bina malum, girişleri nedeniyle birbirlerini görmeyen, birbirlerine sırt vermiş gibi düşünebilirsiniz, ayrı sokaklarda. N.Ö.)

Sonrasında barışıyorlar ama ‘ne seninle ne sensiz’ modunda aynı eve geri dönmektense camdan cama bir geçiş yapıyorlar! Ve bayağı riskli de duran eğreti bir geçiş; yani hani gerçekten birlikte olmak istediklerinde biri diğerinin dairesine geçiyormuş gibi adeta. İşte bu geçiş beni içeri almayan Bay Koço’nun dairesindendi. Bu hikayenin başrolü de kendisi imiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir