Boğaziçi kıyılarında zarif bir inci: Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı mimarisi ve muhteşem manzarasıyla herkesin mutlaka görmesi gereken güzide gezi adreslerinden biri. Osmanlı padişahlarının dinlenme alanlarından biri olan kasır her mevsim ayrı güzellikler sunuyor ziyaretçilere. Göksu ve Küçüksu Dereleri’nin arasında kalan Küçüksu Kasrı harika bir atmosfere sahip aynı zamanda. Yapıldığı günden günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başaran Küçüksu Kasrı harika bir gezi noktası.

Küçüksu Kasrı yerinde daha öncelerde Sadrazam Divittar Mehmet Emin Paşa tarafından yaptırılan ve 1. Mahmut’un sık sık kaldığı bir ahşap konak olduğu biliniyor. 1752 yılında yapılan bu konak yüzyıldan fazla dönemindeki bütün padişahları ağırlamış ve aktif şekilde kullanılmış. Sultan Abdülmecid 1856 yılında ise iyice tahrip olan bu ahşap konağı yıktırmış ve yerine Küçüksu Kasrı’nı inşa ettirmiş.

Nigoğos Balyan tarafından yapılan Küçüksu Kasrı’nın iç tasarımı ise Paris Operası dekoratörü Sechan tarafından gerçekleştirilmiştir. 19. yüzyıldaki hemen hemen bütün yapılar Nigoğos Balyan tarafından inşa edilmiştir. Yığma tekniğiyle yapılan saray bodrum da dahil olmak üzere 3 katlı olarak yapılmış. Kiler ve mutfak olarak kullanılan bodrum katı, hükümdar ve misafirlerine tahsis edilen diğer katlar büyük incelikle taş işlemeciliği ile öne çıkmaktadır.

Kasrın iç mekânları, alçı kabartmalı kalem işi süslemeli tavanlarının yanı sıra özenle döşenmiş parkeleri, Batılı tarzdaki mobilyaları, duvarları süsleyen sanat eserleri ve değerli İtalyan mermerlerinden yapılmış şömineleriyle göz alıcı bir görünüme sahiptir.

Orijinal mimarisinde sadece dinlenme yeri olarak inşa edilen Küçüksu Kasrı’nın yatak odası ve banyo bölümleri bulunmuyordu. Cumhuriyet döneminde ise yeni düzenlemelerle beraber yapılmış ve sarayın içerisi de yeniden dekore edilmiş. Küçüksu Kasrı’nın denize bakan yüzü diğer bölümlerine göre daha gösterişlidir. Padişahlar buraya deniz yolunu kullanarak ulaşım sağladığı için sarayın bu cephesi gösterişli yapılmıştır.

Denize bakan cephesinde Barok Dönem mimari anlayışı benimsenmiş ve diş süslemeleri de Sultan Abdülaziz tarafından yeniden düzenlemiştir.

KÜÇÜKSU KASRI GİRİŞ ÜCRETLERİ

Küçüksu Kasrı’na giriş ücretleri tam bilet 10 TL, öğrenci ise 5 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretleri ödeyerek sarayı ve bahçesini çok rahat şekilde gezebilir güzel bir zaman geçirebilirsiniz.

KÜÇÜKSU KASRI KAHVALTI ÜCRETLERİ

Küçüksu Kasrı’nda boğaza nazır güzel bir kahvaltı deneyimi yaşamak isterseniz sabah 09.00 ile 13.00 saatleri arasında buraya gelmeniz gerekecek. Kahvaltı fiyatları dönemsel olarak değişse de 30TL üzerinde fiyatlandırma ile kahvaltı yapmak mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir