Beyaz Kıta’da Türk gururu

TEKNOFEST kapsamındaki yarışmada birinci olan öğrencilerin hayali gerçek oldu. Meşe palamudundan biyoplastik geliştiren üç liseli, projelerini Antarktika’da test etme imkanı buldu.

TEKNOFEST çerçevesinde düzenlenen Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda 3 kız öğrenci, “Kutup Okyanuslarındaki Biyoplastik Kirliliğini Önlemek İçin Yerli ve Milli Biyoplastik Materyal Üretimi” projesi ile birinci oldu.

Öğrenciler, meşe ağacının palamudunu kullanarak biyoplastik film sentezledi. Bu projeleriyle hem doğada 45 günde çözünebilen hem de plastiklerinden 20 kat dayanıklı bir malzeme elde etti. Şampiyon kızlar, Giresun’daki TEKNOFEST etkinliklerinde projelerini inceleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın önerisi üzerine 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılma fırsatı yakaladı.

BUZULLARI İNCELEDİLER

Liseliler, Beyaz Kıta’da 3 günlük saha çalışması yaptı. Collins Buzulu ve Ardley Ada’sını ziyaret eden öğrenciler, King George Adası’nda bulunan Şili’ye ait Escudero Üssü’ndeki bilim insanları ile bir araya gelerek iklim değişikliği konusunda sorular yöneltti. Öğrenciler, Antarktika’da kutup canlılarını ve buzullardaki erimeleri gözlemleme fırsatı da buldu.

“PROJEMİZİ GELİŞTİRDİK”

Ekip sözcüsü Zeynep İpek Yılmaz, “Farklı ülkelerin bilim üstlerini, laboratuvarlarını ziyaret ettik, oradaki bilim insanlarının projelerini dinledik. Orada projemizi başarıyla gerçekleştirme fırsatı bulduk” dedi. Yılmaz, Antarktika’da küresel ısınmanın etkilerini gördüklerini ifade ederek, “Bembeyaz bir kıta bekliyorduk ama öyle değildi küresel ısınmadan dolayı. Penguenler daha güneye göç etmişler. Bizden binlerce kilometre uzakta yaşayan canlılara verdiğimiz zararı somut olarak gözlemledik. Onları kurtarmak için daha yeni projeler üreteceğiz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir