Bambaşka bir ramazan eğlencesi: Medine Festivali

Soğan YarımadasıTunus’ta ramazan ayında düzenlenen Medine Festivali, yıllardır ramazan gecelerinin müzikli eğlencesi olarak seyircinin karşısına çıkıyor.

Kovid-19 tedbirleri nedeniyle iki yıl aradan sonra yeniden düzenlenen ve bu yıl 38’incisi organize edilen festivalde, Mısır ve Suriye’den katılan müzik grupları performanslarını ramazan gecelerini dışarıda geçirmek isteyen Tunusluların beğenisine sunuyor.

Tunuslu müzik gruplarının ağırlıkta olduğu festivalde, halk müziği başta olmak üzere, sanat müziği ve sufi müziklerinin ön plana çıktığı 15 farklı grup gösteri düzenleyecek.

Tunus’un müzik mirasını her yıl yeniden canlandıran festival, başkent Tunus’un merkezinde yer alan Şehir Tiyatrosu binasında ve eski şehir “Medine” bölgesindeki çeşitli sanat merkezlerinde 21:30 ile 24:00 saatleri arasında seyirciyle buluşuyor.

TUNUS’UN MÜZİK HAFIZASI “RAŞİDİYE MÜZİK GRUBU”

Festival kapsamında sahne alan Raşidiyye Müzik Grubu ismini, Tunus’un 18. yüzyıl müziğinin önemli figürlerinden 1710-1759 yılları arasında yaşayan Tunuslu şair ve müzisyen Muhammed Raşid Bey’den alıyor.

Sahne performansı yaklaşık iki saat süren Raşidiye Müzik Grubunun bağlı olduğu Raşidiye Enstitüsü Derneği Başkanı Hadi el-Muhali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Fikir ve sanat ile harmanlanmış bir geçmişi temsil eden Medine kültürü, gelecekte sanattaki müreffeh günlerin habercisi. Raşidiye Müzik Grubu da Tunus’un eski kentine ait sembollerden birini temsil ediyor. Bu yüzden festivalde yer almak, düzenlenen faaliyetlere katkıda bulunmak kaçınılmaz.” diye konuştu.

Her yaştan seyircinin rağbet gösterdiği müzik dinletilerinde, sanatçılara şarkılarında eşlik eden seyircilerin yanı sıra bir kısım seyirci ise dans ederek eğleniyor.

SURİYE’DEN TARAB’IN SULTANLARI GRUBU

Festivale Suriye’den katılan Tarab’ın Sultanları (Selatin et-Tarab) 2000 yılında Suriye’de kurulan Arap müzik mirasını yeniden canlandırmayı hedefleyen bir müzik grubu.

Ramazan ayı boyunca Tunus’un birçok önemli kentinde seyirciyle buluşacak olan Tarab’ın Sultanları Grubu, festival kapsamında iki farklı günde performansını sergileyecek.

Tarab’ın Sultanları Grubu Başkanı Beşir Ahmed Beyc, ramazan ayında Tunuslularla beraber olmaktan ve onların iftar sofrasında yer almaktan dolayı çok memnun olduklarını söyledi.

Ülkenin belli başlı birçok merkezinde performanslarını sergileme fırsatı yakalayacaklarını belirten Beyc, “Festival kapsamında düzenleyeceğimiz gösterilerin yanı sıra ramazan ayı boyunca ülkenin birçok kentinde seyirciye ulaşma imkanı yakalayacağız. Ramazan başından bu yana Sfaks, Mehdiye, Sidi Buzid kentlerinde gösteriler düzenledik, önümüzdeki günlerde Fahs, Susa ve Tatavin’de birer gösterimiz olacak.” diye konuştu.

Tunuslulara sundukları programın beğenilmesini umduklarını belirten Beyc, “Bu yıl birçok genç müzisyene grupta yer alma fırsatı tanıdık, solist olarak ise Muhammed Hemmami ile beraber Tunus’a geldik. Müzik grubumuzun uyum içerisinde performanslarını sergilemelerinden dolayı mutluyuz. Tunuslu seyirci artık bizi tanıyor ve seviyor, nasıl ki Tunuslular iftar sofralarından brik (bir çeşit yağda kızartılan börek) ve firik çorbasını eksik etmiyorsa, artık bizlere de iftar sofralarında yer verdiklerini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir