Aerial view of ruins of Fatih Sultan Mehmet mosque at grounds of Kruja castle in Albania

Balkanlar’ın tarih kokan şehri: Kruje (Akçahisar)

Arnavutluk’un ilk başkenti olan Kruje (Akçahisar) tarih kokan bir kasaba. Arnavutluk’un orta kesimlerinde yer alan Akçahisar, Tiran’a yaklaşık 20 km uzaklıkta. Kruya Dağları’nın batı yamacında, verimli Fushe Kruje ovasına nazır bir yamaç üzerine kurulu…

Osmanlı’nın Balkanlar’daki etkisini bilmeyen yoktur. Yıllar geçse de bu etki hala devam ediyor. Bölgedeki ülkeler her ne kadar bağımsızlıklarını ilan etmiş olsalar da Osmanlı kültürünü, mimarisini ve geleneklerini tarihin tozlu raflarına kaldıramadılar. Balkanlar’da hala birçok ülkede Osmanlı varlığını hissetmek mümkün.

Arnavutluk, Osmanlı hakimiyetinde tam 500 sene kaldı ve Balkanlar’da Osmanlı’dan kopan son toprak parçası olma özelliğine de sahip. Kruje’ye giden Türk vatandaşları, kendini kesinlikle başka bir ülkedeymiş gibi hissetmiyor.

KRUJE KALESİ

Fatih Sultan Mehmed, Akçahisar’a girdiğinde ilk iş olarak stratejik öneme sahip olan bu kaleyi fethetti. 600 metre rakıma sahip Kruje’nin en yüksek noktasına kurulmuş kale, muazzam bir manzaraya sahip. 800 metre uzunluğunda bir alan ve bunu çevreleyen surlara sahip Kruje Kalesi’nin dört bir tarafı sarp kayalıklarla çevrili.

Kruje’ye bir gün yolunuz düşerse bu güzide şehrin güzide kalesini ziyaret etmeyi unutmayın.

Kruje Kalesi

Bir tabak daha isteyeceğiniz
Arnavutluk lezzeti: Elbasan tava

ESAD TOPTANİ PAŞA KONAĞI

Kaleye çıktığınızda görülmeye değer bir müze olan Esad Toptani Paşa Konağı’nı mutlaka ziyret etmelisiniz. Toptanî Paşa’nın 1910’lu yıllarda kurduğu Orta Arnavutluk Cumhuriyeti burayı mesken etmişti. Osmanlı Arnavut asker ve siyasetçi Toptanî Paşa, Balkan Savaşları’ndan sonra Balkan Birliği’ne destek vererek, Sırbistan’ın da yardımıyla orta Arnavutluk’ta Merkezi Arnavutluk Cumhuriyeti adı verilen bir devlet kurmuştu.

ESKİ OSMANLI ÇARŞISI

Bu çarşıda adeta Anadolu rüzgarları esiyor. Osmanlı Çarşı’nın ne kadar güzel olduğunu anlamak için adım adım gezmeniz lazım. Her adımda da sizi şaşırtacak dükkanlarla karşılaşacaksınız.

Bu ve buna benzer çarşıları genel olarak Balkanlar’da görmek mümkün. Saraybosna, Üsküp, Mostar, Ohrid gibi birçok şehirde Anadolu havası esen çarşılara denk gelebilirsiniz.

Eski Osmanlı Çarşısı

Balkanlar’da vizesiz gezilecek 5 ülke

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir