Balkanlar’ın incisi Montenegro vizesiz tatile çağırıyor

Balkanlar’ın parlayan yıldızı Montenegro (Karadağ), doğası, tarihi ve kültürüyle vizesiz tatil imkanı Sunuyor. 1.5 saatlik uçuş mesafesiyle Türklerin gözde tatil beldeleri arasında yerini aldı.

Adriyatik Denizi’nin en güzel kıyı şeridine sahip Karadağ, Ortaçağ’dan kalma eski Kotor şehri, Durmitor Ulusal Parkı da dahil olmak üzere birçok dünya mirasına ev sahipliği yapıyor.

Karadağ’ın dağlık bölgelerinde kurulmuş taş evlerde geleneksel kıyafetleriyle sizi karşılayan köylü aileler bir yandan ülkenin orijinal lezzetlerini sizlere tattırıyor.

En güzel 25 koydan biri

Büyüklüğü Denizli kadar olan Karadağ; deniz tatilinden, yatçılığa, kültür turlarından doğa turizmine pek çok turizm çeşidiyle yılda 2 milyon turist çekiyor. Adriyatik Denizi’nin en büyük körfezi Boka Bay, seyahatinize başlamak için mükemmel bir yol. Budva, Kotor, Herceg Novi, Tivat ve Ulcinj gibi tarihi şehirler mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Karadağ’ın en özel bölgesi olan Kotor Körfezi, dünyanın en güzel 25 koyundan biri. Bu bölgede eski şehirler, dar sokaklar, tüm yıl boyunca süren etkinlikler, harika yemekler, geleneksel ve uluslararası yatçılık ve konaklama tesisleri ile güzel mimarinin tadını çıkarabilir, farklı açık hava aktivitelerini deneyimleyebilirsiniz. Karadağ’ın ülke topraklarının yüzde 8’ini oluşturan milli parklar ülkede mutlaka görülmesi gereken noktalardan. Kanyon geçişi, Karadağ’ın nehirlerini ve dağlarını keşfetmenin en heyecan verici yolu.

Her bütçeye uygun

Karadağ’da lüks bir tatil arayanlar Hotel One&Only Portonovi, Lazure Hotel, Regent Porto Montenegro, Dukley Hotel, Blue Kotor Bay’i (Holiday Inn) tercih edebilir. Uygun fiyatlı tatil seçeneklerine ihtiyaç duyan Türk turistler ise Tivat, Budva, Herzeg Novi ve Kotor’da villalarda, özel konaklama yerlerinde ya da kırsal evlerde sıcakkanlı ev sahipleri ve ev yapımı yemeklerle konaklamanın keyfini çıkarabilirler. Karadağ mutfağı denilince akla ilk olarak çeşitli kültürlerin iç içe geçtiği enfes tatlar geliyor. Özellikle İtalyan, Macar, Türk ve Bizans mutfağından esintileri görebileceğimiz ülkenin kıyı kesimlerinde Akdeniz mutfağından, kırsal kesimlerinde ise doğu mutfağından örneklerle karşılaşmanız mümkün.

Yeni lezzetleri tadın

Peki, Karadağ’da ne yenir, ne içilir? Karadağ’da yüksek kaliteli keçi, kuzu, dana eti ve sazan, alabalık, yılan balığı gibi nehir/göl balıkları yetiştirilir. Rastan, özel bir ekmek olan pogaça iz crepulje, cevapi, kaçamak, priganice, mantija yerel yemekleri arasındadır. Lazure Hotel&Marina, Regent Porto Montenegro, Perast Conte Restaurant bölgenin yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz restoranları arasında.

Osmanlı’dan izler taşıyor

İki ülke arasında Osmanlı Dönemi’nden bu yana tarihsel açıdan güçlü bağlar bulunuyor. Herceg Novi’de bulunan Sat Kula (Sahat Kula -Toria, yani Saat Kulesi) Sultan Mahmud tarafından 1667 yılında yaptırıldı. Podgorica şehrinde ise Osmanağa Camisi (Osmanagica dzamija) bulunuyor. Bugünkü Karadağ topraklarında Osmanlı İmparatorluğu tarafından çok sayıda sur inşa edildi. Karadağ’daki 23 şehirden 12’si Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuruldu. Sabahları Türk kahvesiyle ayılan Karadağlıların günlük dilinde 200’e yakın Türkçe kelime kullanılıyor.

Her yıl 2 milyon turist ziyaret ediyor

Yılda ortalama 2 milyon turistin ziyaret ettiği Montenegro, geçen yıl turizmden yılda 1 milyar euro gelir elde etti. Türk turistler yılda 40 bine ulaşan ziyaretçi rakamıyla Karadağ’ı en çok ziyaret eden ülkeler arasında ilk 10’a giriyor. Önümüzdeki senelerde bu rakamın 70-100 bin bandına çıkması hedefleniyor. Ülkenin ulusal havayolu şirketi Air Montenegro iki ülke arasındaki uçuşlara gösterilen yoğun ilgi sonucunda uçuşlarını haftada 7 güne çıkardı. Karadağ Limanları’na yılda ortalama 450 cruise gemisi yanaşıyor. Karadağ’dan Türkiye’ye ise 2021 yılında 18 bin 800 turist geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir