Gümüşhane’deki yer altı sarayı: 2023’te 121 bin ziyaretçi geldi

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bulunan Karaca Mağarası, 2023 yılında 121,535 ziyaretçi ağırlayarak bir önceki yıla göre yüzde 25’lik bir artış yakaladı. Türkiye’nin ve dünyanın en zengin mağaralarından biri olarak kabul edilen doğa harikası, özellikle sarkıt, dikit ve damlataşı oluşumlarıyla dikkat çekiyor.

Mağara, Temmuz ve Ağustos aylarında en yoğun ziyaretçi akınına uğrarken, kış mevsimi boyunca sadece kalabalık turlarla hafta sonları ziyaretçilere açılıyor. İl Özel İdaresi tarafından işletilen Karaca Mağarası, iç ve dış alanlarda yapılan çalışmalarla ziyaretçilere daha güvenli ve etkileyici bir deneyim sunuyor.

Geçtiğimiz yılın turizm sezonunda, mağarada bulunan eski ahşap yürüyüş yolu, yenilenen platformla birlikte 160 metreye çıkarıldı. Ayrıca, mağarayı Limni Gölü Tabiat Parkı'na bağlayan yolun standartlarının yükseltilmesi için çalışmalar planlanıyor.

Karaca Mağarası, solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan halo terapinin Türkiye’deki nadir uygulama alanlarından biri olarak biliniyor. Mağara, 150 milyon yıl öncesine dayanan dolomitik kireç taşları tarafından oluşturulmuş çeşitli doğa şekillerini barındırıyor.

Sarkıt, dikit, sütun, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri, perde damlataşları ve diğer doğal oluşumlar, ziyaretçilere muazzam bir görsel şölen sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir