Athena Tapınağı’na gece kulübü girişi yapıldı

Antalya’nın Side Antik Kenti’nde, Athena Tapınağı’nda 2 yıl önce gece kulübü girişi olarak kullanılan kalıntılar nedeniyle başlatılan restorasyon çalışmaları sona eriyor.

Tapınak, temel yapısı ortaya çıkarıldıktan sonra 4 sütunu yerine konularak, ilk günkü görünümüne benzer haliyle ziyarete açılacak.

Manavgat ilçesindeki Side Antik Kenti, Apollon ve Athena tapınaklarıyla Roma dönemine ait önemli turistik bir merkez haline gelmiş durumda.

Ancak 2022’de tapınakların yanındaki özel mülkte açılan ‘Apollon’ adlı gece kulübü, tarihi kalıntıları giriş ve kapı olarak kullanmasıyla tartışmalara yol açtı. Side Müzesi Müdürlüğü, işletmeci hakkında suç duyurusunda bulunarak tapınak kapısını kapatma kararı aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Athena Tapınağı’nın restorasyonu için ihale açtı. İhaleyi alan firma, geçen yıl Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde çalışmalara başladı. Tapınağın temel yapısı ortaya çıkarıldı, numaralandırılan sütun ve kaide parçaları toplandı.

Orijinal kaideler yerine konulurken, eksik kaideler için döneme uygun mermer parçaları hazırlandı. Çelik yapı kullanılarak tapınağın 4 sütunu sağlamlaştırıldı ve yarım haldeki 26 sütunun yerine yerleştirilmesi planlanıyor. 

Athena Tapınağı'nın 2024 sonunda ya da gelecek yıl ziyarete açılması bekleniyor. Ayrıca, Athena Tapınağı'nın yanındaki AA Bazilikası'nda da restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bölgedeki bu çalışmalar tamamlandığında, Apollon, Athena ve AA Bazilikası turistlerin ziyaretine açılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir