Arap dünyasının “Oscarlık müzesi” Şeyh Abdullah es-Salim Kültür Merkezi

Arap dünyasının en büyük müze ve sergi alanlarından biri olan Şeyh Abdullah es-Salim Kültür Merkezi, kısa bir sürede yarım milyondan fazla yerli ve yabancı ziyaretçiyi çekmeyi başardı.

İnşaatı 2014 yılında başlayan ve 4 yıl süren Şeyh Abdullah es-Salim Merkezi, resmi olarak Şubat 2018’de açıldı. O zamandan bu yana merkez, birçok bilimsel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Altı müzeye sahip olan kültür merkezi, ziyaretçilerine Kuveyt’in 1960’lardan bu yana tanık olduğu medeniyet gelişimini yansıtan kültürel etkinlikler sunuyor. Merkez, Kuveyt’in çağdaş tarihine somut katkılarda bulunmuş bir şahsiyetin adını taşıdığı için ülkede büyük önem görüyor.

Merkez Kovid-19 salgınından olumsuz etkilendi

Aynı zamanda 127 bin metrekarelik geniş bir alana sahip olan kültür merkezinin binaları 30 bin metrekareyi, bahçe ve yeşil alanları ise 97 metrekareyi kaplıyor.

Birçok uluslararası kültür merkezi gibi Şeyh Abdullah es-Salim Kültür Merkezi de Kovid-19 salgınından olumsuz etkilendi ve salgın sırasında bir süre kapılarını kapatmak zorunda kaldı.

Salgına rağmen merkez, kültür, insan, sanat, doğa bilimleri, astronomi ve uzay alanlarında pek çok konuyu ele alan konferanslar, festivaller, kamplar ve sergilerin de aralarında bulunduğu 90’a yakın etkinlik düzenlemeyi başardı.

Merkez, altısı müze binası, belge binası, kamu hizmetleri binası, bilgi merkezi ve konferans salonunun yanı sıra 1200’den fazla arabayı alacak bir garajdan oluşuyor.

Merkezin faaliyetleri toplumun tüm kesimlerini ve farklı yaş gruplarının ilgilerini çekmeyi amaçlıyor. Ayrıca merkezde eğlenceli etkinliklerin yanı sıra çocuklara yönelik resim atölyeleri ve hayvan gözlemleri gibi etkinlikler de düzenleniyor.

Müzeler, 13 ülkeden alanında uzman 100’e yakın kuruluş tarafından hazırlanan, binden fazla parçanın sergilendiği 22 salonuyla merkezin en belirgin alanlarını oluşturuyor.

Şeyh Abdullah Es-Salim Merkezi’nde “Ekosistem”, “Doğa Tarihi”, “Bilim ve Teknoloji”, “İnsan Vücudu”, “Arapça ve İslami İlimler” ve “Uzay” müzeleri bulunuyor.

Merkez birçok ödüle layık görüldü

Şeyh Abdullah es-Salim Merkezi’ni ziyaret eden turistler ve ziyaretçiler, restoran ve kafelerde yemek yiyerek dinlenebiliyor.

Merkezin bünyesinde alanında uzman kişilerden bilgi alınabilecek konferans ve eğitim salonlarının yanı sıra sanat merkezi, sergi salonları, farklı yaş ve ilgi alanlarına uygun çok sayıda kitap içeren bir kütüphane de bulunuyor.

Yerel ve bölgesel düzeydeki kültürel katkıları nedeniyle merkez, kuruluşundan bu yana, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki en iyi kültür destinasyonu kategorisinde 2021 yılında aldığı “Müzeler Oscar’ı” dahil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir