Amasra’da gezilecek yerler

Bartın ilinin gözde ilçelerinden biri olan Amasra, doğasıyla ve tarihi yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip olan bu şirin mi şirin ilçe bir sahil kasabası.

Yılın her mevsimi yerli ve yabancı turistleri ağırlayan Amasra’da gezip görebileceğiz ve birçok aktivite de bulanabileceğiz alanlar mevcut. Bu küçük sahil kasabasının birbirinden güzel koyları, tarihi mekanları, plajları, mağaraları bulunuyor. Bu yemyeşil doğaya sahip ilçede bulunan ve kesin görmeniz gereken yerleri gelin hep beraber keşfedelim.

AMASRA KALESİ

İlçe merkezinde bulunan Amasra Kalesi, Bizans döneminde yapılan en önemli tarihi yapılar arasındadır. Hem tarihi özelliğiyle dikkat çeken hem de manzarasıyla şehri ayaklar altına alan bu kale, tarih boyunca yenileme çalışması görmüştür. Bu tarihin kalenin içerisinde Ceneviz döneminden kalma bir adet de kilise bulunuyor. Bu yüzden de yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Geçmişten günümüze kadar ayakta kalmış bu kaleye yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

AMASRA MÜZESİ

Amasra’nın ilk ve tek müzesi olması nedeniyle önemli bir değere sahip olan müze; 2 etnografik, 2 adet arkeolojik salondan oluşuyor. İki salonunda Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerine ait arkeolojik eserler bulunuyor. Diğer iki salonunda ise Osmanlı’dan kalma tarihi eserler sergileniyor. Geçmişin izlerini hissedebileceğiz ve görebileceğiniz bu mekanı ziyaret edebilirsiniz.

KEMERE KÖPRÜSÜ

Roma döneminde inşa edilen tarihi Kemere Köprüsü, Boztepe Adası’nı ve Amasra’yı birbirine bağlıyor. Büyük kaya parçalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bu köprünün ayağında Roma-Pontus Savaşlarında 7 askerin mızrak savaşı yaptıkları tasvir edilmiş bir kabartma bulunuyor.

Tarihi yansıtan köprünün muhteşem deniz manzarası da bulunuyor. Doğaseverlerin ilgiyle karşılayacağı ve fotoğraflayacağı bu köprüyü ziyaret etmeden Amasra’dan ayrılmayın.

AĞLAYAN AĞAÇ

Amasra Boztepe’de bulunan Ağlayan Ağaç, havadan aldığı nemi bünyesinde saklayıp, ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmur damlası olarak geri veriyor. Bu yüzden ismi Ağlayan Ağaç olarak geçiyor. Ziyaretçilerin oldukça ilgiyle karşıladığı ağaç bir selvi ağacıdır.

Bu selvi ağacının yaşının ise 300-350 arasında olduğu tahmin ediliyor. Siz de bu gözyaşı döken ve Boztepe Adası’nın doğusunda bulunan ağacı görebilirsiniz.

DİREKLİ KAYA

Cenevizliler döneminden kalan Direkli Kaya, Amasra’nın merkezinde bulunuyor. Yaklaşık 7 metre uzunluğundaki bu kule denizi aydınlatmak ve gözetlemek için yapılmış. Kulenin kayaya oyulmuş basamakları ve mermerden bir iskelesi bulunuyor.

GÖRCÜOLUK MAĞARASI TABİAT PARKI

Uzunluğu 169 metre olan Görcüoluk Mağarası damlataşlarıyla ve doğal güzelliğiyle görenleri cezbediyor. Damlataşların birikmeleriyle bölünen odacıklardan oluşan mağara, atmosferiyle de kendine hayran bırakıyor. Mağaranın dikkat çeken özelliği ise yazın serin kışın ise sıcak olması diyebiliriz. Çevresinde bulunan tabiat parkının da yemyeşil ve tertemiz olması doğaseverlerin ziyaret etmesine yol açıyor. Görcüoluk Mağarası Tabiat Parkı çevresinde bulundurduğu çeşit çeşit bitkileri ve ağaçlarıyla ziyaretçileri bekliyor.

ÇEKİCİLER ÇARŞISI

Ihlamur, ceviz, kiraz, şimşir ve kızılağaç gibi ağaç türlerinden yapılan ahşap oymacılığına çekicilik ismi veriliyor. Çekiciler Sokağı’nda bulunan çarşı da yöreye özgü el emeği, göz nuru hediyelik ürünler satılıyor. Ahşaptan oyma ürünlerin bulunduğu dükkanlarda birçok seçenek bulunuyor. Sıra sıra dizilmiş dükkanlarda satılan bu yöreyi yansıtan ürünler,  yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor.

AMASRA PLAJLARI

İnkumu, Büyük Liman, Çakraz Plajı gibi plajlara sahip Amasra, tertemiz ve dupduru suyuyla hayran bırakıyor. Ziyaretçilerin denize girip güneşlendiği plajlar yaz mevsiminde dolup taşıyor. Ziyaretçileri tarafından ilgi gören plajlarda plaj voleybolu oynayabilir, kamp yapabilir ve sevdiklerinizle bu doğanın bize sunduğu nimetlerden yararlanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir