12 bin yıllık müzik tarihi bu müzede canlanıyor

Müzik araştırmacısı ve yazar Oğuz Elbaş, Cumhuriyet döneminin ilk konservatuvarı olan Musiki Muallim Mektebi binasında oluşturduğu “Müzik Müzesi”nde, dünyanın dört bir yanından getirilen yaklaşık 300 enstrümanı sanatseverlerin ilgisine sunuyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurulan Musiki Muallim Mektebi, Mamak Belediyesi tarafından restore edilerek sanat kurslarına ev sahipliği yapıyor.

Müzik Müzesi’nin oluşturulmasında, Oğuz Elbaş’ın uzun yıllar süren müzik tarihi araştırmalarının yanı sıra, Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can’ın çalgı koleksiyonu ve destekleri de önemli rol oynuyor. Elbaş, müzenin çeşitli bölgelerden gelen 100-150 yıllık 300’e yakın enstrümanı sergilediğini belirtiyor.

Anadolu'nun zengin arkeolojik geçmişine vurgu yapan Elbaş, müzenin birinci bölümünde dünyanın en eski zillerini içeren arkeolojik çalgıların yer aldığını açıklıyor. Türkiye'nin 5 bin yıldır zil üretim geleneğine sahip olduğunu vurgulayan Elbaş, müzenin önemini Türk müzik kültürünü koruma ve tanıtma açısından vurguluyor.

Musiki Muallim Mektebi’nin tarihi değerinden bahseden Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Düğmeci, binanın 1924-1983 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin konservatuvarı ve ilk müzik öğretmen okulu olarak hizmet verdiğini belirtiyor. Restorasyon çalışmaları sonucunda ise bu tarihi mekanın sanat kurslarına ev sahipliği yaptığını ifade ediyor.

Düğmeci, müzenin oluşturulmasıyla birlikte Musiki Muallim Mektebi'nin kimliğine uygun bir opera ve tiyatro müzesi kurma hedeflerini anlattı. Müzede sergilenen çeşitli Anadolu çalgıları ve yabancı menşeli enstrümanlar, Türk müzik kültürünü zenginleştiren unsurları temsil ediyor.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir