Afet mağduru Hatay’a Dubai modeli kalkınma planı

Depremde büyük zarar gören ve 1 milyon göç veren Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için STK’lardan ‘deniz turizmi’ önerisi geldi. Hatay, sahip olduğu 50 kilometrelik sahil şeridi sayesinde Dubai modeliyle yılda 5 milyar dolar gelir elde edebilecek.

Şubat ayında Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden en fazla etkilenen ilerden olan Hatay, 2 ayda 1 milyon göç verdi. Hatay’ın yeniden hayat bulması ve cazibe merkezi olması için harekete geçen sivil toplum kuruluşları (STK) ile akademisyenler, Hatay Turizmini ve Yeniden Yapılandırma Komitesi’ni kurdu. Komiteye başkanlık eden iş insanı Ömer Niziplioğlu, “Hatay’ın yeniden hayat bulması için ekonominin canlanması zorunlu. Bunun da bizce en kolay çözümü deniz turizminin canlandırılmasıdır. Bölgeyi turizme kazandırarak yılda 5 milyar dolar gelir elde edilebilir” dedi.

50 KM SAHİLİ VAR

Dünyanın deniz turizmi havzasının Akdeniz olduğuna ve bu denizden başta İspanya, Fransa ve İtalya olmak üzere Afrika ülkeleri Mısır, Cezayir, Fas, Tunus gibi ülkelerin büyük kazanımlar elde ettiğine dikkat çeken Niziplioğlu, şunları söyledi: “Akdeniz’de en fazla sahili olan ülkemizde bir tek Antalya’nın deniz turizminden yararlanıyor olması üzücü. Samandağ Plajı Türkiye’nin en uzun, dünyanın da 12’nci en uzun sahili olma özelliğine sahip. Dubai’nin 45 kilometre (km) sahili varken, Arsuz-Samandağ arası 50 km. Dubai yılda 35 milyon turist çekip 45 milyar dolar gelir elde ediyor. Hatay’ın sahilleri turizme açılırsa 2 Dubai olabilecek potansiyele sahip.”

Hatay’daki Samandağ Plajı Türkiye’nin en uzun, dünyanın da 12’nci en uzun sahili olma özelliğine sahip. Dubai’nin 45 km sahili varken, Arsuz-Samandağ arası 50 km. Yayladağı ve Arsuz’un bu kısmı dahil edildiğinde Hatay, 2 adet Dubai olabilecek bir potansiyele sahip.

ENKAZLA MARİNA VE LİMAN İNŞA EDİLEBİLİR

Hatay, Adana ve Mersin’i bütünsel bir şekilde ele alarak deniz turizmine kazandıracak planlamalarla hareket edilmesi gerektiğini belirten Ömer Niziplioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Antalya modelinde olduğu gibi sahiller otel yatırımcılarına 50 yıllığına kiralanabilir. Deprem nedeniyle oluşan enkaz sahilleri doldurulup marina ve cruise limanı yapmak için kullanılabilir. Böylece bölge Akdeniz rotasındaki yolcu gemilerinin uğrak limanlarından biri haline getirilebilir. Ayrıca inanç, tarih, kültür, gastronomi, ekoturizm destinasyonlarının oluşturulması ve deniz turizmi ile seyahatin birçok bölgeyi içerecek yöntemlerle planlanması ve turizmin 12 aya yayılması sağlanarak bölgesel bir sosyal kalkınma elde edilebilir.”

ŞEHİR MERKEZİNİ AMANOS’A KURALIM

Hatay’ın yeniden yapılandırılması sürecinde bir master plana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ömer Niziplioğlu, “Şehirdeki evler tarım arazisi olarak bilinen yumuşak zemin üzerine değil, depremin etkilediği 11 ilin de fay hattı üzerinde olduğu bilinciyle sert zeminlere doğru kurulmalıdır. Tabii bilimin ve teknolojinin ışığında bu yapılmalı. Şehrimizde yaşam yeniden kurulurken, geleceğini de planlamalıyız. Yolları geniş, çocuk parkları, doğal parkları, spor tesisleri ve rahat yürünebilecek kaldırımları olmalı. Yaşamın zorunlu getirisi ile ticareti ve sosyalleşmeyi de kapsamalı. Bizim önerimiz; yeni Hatay, zemini güçlü Amanos Dağı’nın üzerine inşa edilmeli” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir