Adıyaman’da oboolar bulundu

Adıyaman’da pancar toplamaya giden köylüler, 2 bin metre yükseklikte obooların (ovoo) yer aldığı kült alanı buldu.

“Pancar toplamaya giden köylüler buldu”

Adıyaman’ın Gerger ilçesi Kürtek Dağı Çet Yaylası’nda eski çağlardan bu yana insanların kült alanı olarak kullanmış olabileceği bir yer keşfedildi.

2 bin rakımlı dağda, Orta Asya ülkelerinde yaygın olan oboolar tespit edildi

“Ülkemizde Muğla, Mersin, Ankara gibi illerde de görülen ovoolar Adıyaman’da ilk kez görüldü”

İrili ufaklı taşlar ile oluşturulan kule veya yığınlar olan oboo, ovoo veya oba olarak nitelendiriliyor. Orta Asya coğrafyasında sıklıkla görülen obooların bulunduğu alanlar kutsal olarak biliniyor.

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Başaran Doğu Göktürk alanda yaptığı inceleme sonrasında yaptığı açıklamada, “Gerger ilçesinde ki 2 bin rakımlı Kürtek Dağı mevkiinde bulunuyoruz. Eski çağlardan beri insanların kült alanı olarak görebileceği bir alan. Burada ki oboolar Orta Asya’da karşımıza çıkan bir geleneğin göstergesidir. İlk gözlemlerimiz burada uzun zamandır bu geleneğin devam ettirildiğine yöneliktir. Özellikle yerel halktan aldığımız bilgilere göre bu oboolar eskiden beri var olduğudur. Ancak tabi bu obooların yıkıp tekrardan üstüne eklemeler yapıldığı da bilinen bir gerçektir. Oboolar aslında eski Türk geleneğinde dağların, nehirlerin veya yol kesişme noktalarının, vadilerin ruhları olduğuna inanılır.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir