500 yıllık ekmek mührü Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor!

Sivas’ta yer alan ve 500 yıllık tarihe sahip olan ekmek mührü Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor

Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Sivas, tarihi eser açısından oldukça zengin bir koleksiyonu bünyesinde barındırıyor

“Sivas Kalesi’nde yürütülen kazılar tarihe ışık tutuyor”

Kazılarda tespit edilen ve Bizans dönemine ait olan birçok eser,  Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.  

Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Ali Alkan, “Bu çalışmalar 2019’dan bu tarafa ivme kazandı. Yapılan çalışmalarda Eski Tunç’tan günümüze kadar pek çok malzeme, yüzlerce malzeme bulundu. Şu anda bunların 85-90 tanesini vitrinlerimizde sergiliyoruz. Kale kazıları, tabii ki bu üçüncü derece arkeolojik sitte belediyemizin yeni yapılanma projeleri olduğu için devam edecektir” dedi.

“Bin 500 yıllık ekmek mührü bulundu”

Alkan, “Güzel buluntular elde ettik Eski Tunç Çağı’na ait. Bu ekmek mührü, onların özel günleri, yortularının olduğu dini törenlerde, o dini törenlere özgü yapılan, genel vaftiz töreni gibi ya da işte Paskalya Bayramı gibi özel günlerinde yenen ekmeklere vurulan mühürdür. Bu pişmiş topraktan yapılmış, üzerinde hac işareti var. Bu da bulduğumuz ünik örneklerden birisi. Biraz teşhir ve tanzimimizi güncelledik. Binamız tarihi bir bina olduğu için buraya da bakım onarım yaptık, vitrinlerimizi yeniledik. Ziyaretçilerimizi her daim bekliyoruz” şeklinde ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir