5 milyon yıllık Tulumtaş Mağarası açıldı!

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde, Ankara Çevre Yolu’nun inşası sırasında keşfedilen mağarayı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, mağaranın 5 milyon yıl öncesine dayandığını ve son 1 milyon yılda sarkıt ve dikitlerin oluştuğunu belirtti.

Tulumtaş Mağarası’nın resmi açılış töreninde, Ersoy, “Bu mağara, arkeolojik ve doğal açıdan büyük bir değere sahip” dedi.

Mağaranın şans eseri keşfedildiğini vurgulayan Bakan Ersoy, daha sonra Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından birinci derece doğal sit ilan edildiğini ve Gölbaşı Belediyesi'nin çabalarıyla turizme kazandırıldığını ifade etti.

Ersoy, Tulumtaş Mağarası’nın bulunduğu bölgede höyüklerin bulunduğunu ve özellikle Tulumtaş Höyüğü’nün önemli olduğunu belirtti.

Mağaranın arkeolojik ve doğal açıdan büyük bir değere sahip olduğunu vurgulayan Ersoy, ziyaretçilerin tarihi bilgilere ulaşabileceği bir sinevizyon ekranının mağaraya eklenmesinden ve toplamda 206 metrelik bir yürüyüş yolunun yapıldığından bahsetti. Ayrıca, Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’e mağarada yapılan çalışmalar ve katkılar için teşekkür etti.

Tören, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in de katılımıyla gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir