2 bin yıllık baraj turizme kazandırılıyor!

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’ndeki 2 bin yıllık baraj kalıntıları  turizme kazandırılacak

Geçmiş yıllarda Roma yerleşimini su baskınlarına karşı koruyan 2 bin yıllık barajın kalıntılarının turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012 yılında dahil edilen ve Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan antik kentteki çalışmalar devam ediyor

Kazı başkanlığını yürüten Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun,“İnsanoğlunun günümüzden yaklaşık 5 bin yıl öncesinde barajlar inşa etmeye başladığını biliyoruz. Anadolu’ya bakacak olursak Hitit ve Urartu uygarlıklarında da barajlar var. Roma İmparatorluğu döneminden günümüze ulaşabilmiş Anadolu’da 5 baraj yapısı söz konusu. Bunlardan en iyi korunmuş örneklerden biri de Aizanoi’de yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

“Baraj su baskınlarını engellemek ve sulama amaçlı kullanılıyordu”

Coşkun, “Su çok fazla geldiğinde baraj setinin arkasında bir göl oluşuyordu. Baraj setinin yaklaşık orta kısmında kemerli bir savağı var ve bu savaktan sürekli bir su akışı da söz konusu ayrıca büyük ihtimalle baraj setinin her iki yanından kente giden kanalların olduğunu da düşünüyoruz. Nitekim tam bu noktalardan birinde mermer bir su kanalı bloku tespit ettik.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir