Dünyada ikinci sırada: Zeugma Mozaik Müzesi ve Antik Kenti

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Zeugma Antik Kenti ve Zeugma Müzesi birbirinden değerli eserleri bünyesinde barındırıyor. Binlerce yıldan günümüze kadar korunmayı başaran bu güzel eserler çok büyük titizlikle korunuyor. Mozaikler Zeugma Antik Kenti’nden hiç bozulmadan buraya taşınmış ve ustaları tarafından bir araya getirilerek bozuk olan yerleri de düzeltilmiş.

ZEUGMA ANTİK KENTİ

Zeugma Antik Kenti’nin bir kısmı sular altında kalmış. Binlerce yıldır su altında bulunan kısmı ayrıca görülüyor ve yanında da gelen kişilerin gezerek gördüğü bir yer var. Yerel halkın gelir düzeyini gösteren evler yüksekten alçağa doğru inşa edilmiş. Girişleri de ne kadar varlıklı olurlarsa o kadar süslü ve gösterişli olmuş. İşte bu gösterişler mozaiklerle işlenmiş. Eskiden halı olmadığı için heykel, halı ve resim sanatını birleştirerek mozaik sanatıyla muhteşem eserler ortaya konulmuş. Nehrin kenarında bulunan renkli taşlar büyük bir işçilikler birleştirilerek yüzyıllardır merakla incelenen eserlerin oluşmasını sağlamış. Yerlere, duvarlara ve tavanlara gelen misafirlerin gözünü boyayacak muhteşem mozaikler işlenmiş. Kapıların üzeri ve yemek odaları da bu süslemelerden nasibini büyük ölçüde almış.

Günümüzde ise binlerce yıldır varlığını devam ettiren bu mozaikler hem bu antik kentte hem de müzede görülebiliyor. Sanat harikası eserler dünyanın çok az yerinde bu şekilde görülebiliyor.

ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

Zeugma Antik Kenti’nden çıkartılan değerli eserler burada sergileniyor. Tam bir medeniyet beşiği olan Gaziantep’te gezilecek harika gezi adresi. Her yıl binlerce kişi Zeugma Müzesi’ni ziyaret ediyor. Müzenin girişinde bir heykel bulunuyor. Bir elinde güvercin diğer elinde ise Antep fıstığı tutan çocuk heykeli müzenin en önemli eserlerinden biri. Aynı zamanda içerisinde antik kentten getirilen antik bir ev bulunuyor. Vinçle olduğu gibi getirilerek müzede yerini almış. Tamamen bütün orijinal parçaları duruyor. Çok eski bir kültürün günümüzde müzede görülmesi ise büyük emeğin karşılığı.

Zeugma Müzesi’nde en çok öne çıkan ve en değerli parça ise ‘Çingene Kız’ oluyor. Herkesin büyük ilgi gösterdiği mozaik dünyanın dört bir yerinden misafiri buraya çekiyor. Müze içerisinde Çingene Kız çok büyük titizlikle saklanıyor ve bakımı yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir