Zerzevan Kalesi’nde keşif: Anıtsal kapıya ulaşıldı

Diyarbakır’da yer alan Zerzevan Kalesi’nde 1900 yıllık Mithras Tapınağı’nın anıtsal ana giriş kapısı tespit edildi.

Roma İmparatorluğu döneminde “askeri yerleşim” olarak kullanılan Zerzevan Kalesi, kentin önemli turizm değerleri arasında bulunuyor.

Mithras tapınağının ortaya çıkarıldığı tarihi kaleye, ziyaretçi ilgisi gün geçtikçe artıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne adını yazdıran tarihi kale, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Bu yıl başlayan kazı çalışmalarında Mithras Tapınağı’nın anıtsal ana giriş kapısı ve tapınağın altında birçok yapı tespit edildi.

“Birçok yapı jeoradarla tespit edildi”

Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, “1900 yıllık kutsal alanda seremonilerin başladığı en önemli alanlardan birini tespit ettik ve çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Hem keşfettiğimiz kutsal alanın anıtsal giriş kapısında hem de törene gelen Mithrasçıların konakladığı yerlerde çalışmaları devam ettiriyoruz. Kutsal alanın şu an üst kısmında çalışıyoruz. Yer altında da birçok yapı tespit ettik. Yer altında ve yer üstünde çalışmaları başlattık. Mithras aslında büyük bir kompleks. Tapınağın etrafında konaklama yerleri var. Roma’nın gizem dininde bütün törenler ve ayinler gizlilik içerisinde yapılıyor. Kalenin altında da birçok yapı jeoradarla tespit edildi. Kutsal alandakiler dini amaçlı, kalenin içindekiler de yiyecek deposu ve savaş zamanında sığınak olarak kullanılıyordu.” dedi.

“Yıl sonuna kadar en az 500 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz”

Coşkun, “Geçen yıl 313 bin rakamına ulaştık. Bu yıl şimdiden o rakamı geçtik. Yıl sonuna kadar en az 500 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Şu an çevre düzenlemesi yapılarak, ziyaretçi karşılama merkezi inşa ediliyor. Bunlar tamamlandıktan sonra önümüzdeki yıllarda en az 1 milyon ziyaretçinin kaleye gelmesini amaçlıyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir