Zarar gören nadir eserler burada onarılıyor!

İstanbul Rami Kütüphanesi’nin ev sahipliği yaptığı Kitap Şifahanesi’nde, zarar gören nadide yazma eserlerin, kitap ve belgelerin onarımı aylar süren çalışmalarla yapılıyor

Eserler titizlikle elden geçiriliyor

Önleyici koruma ilkeleri kapsamına uygun depolama alanlarında muhafaza edilen eserler, 74 kişilik restorasyon ekibi tarafından yeniden okunabilir hale getiriliyor.

Şoklama ile temizleniyor

Atölyeye giriş yapan eserlerin önce fotoğraflama işlemleri yapılıyor. Kuru temizlemenin ardından analize gönderilen eserler için kullanılacak malzemeler belirleniyor.

Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanı Nil Baydar, Süleymaniye’de başlattıkları bu çalışmayı 11 yıldır devam ettiklerini belirterek, “Yazma eserler özellikle dışarıdan geliyorsa derin dondurucu operasyonundan geçiriyoruz. Böylece böcek, larva ve yumurtaları öldürülmüş oluyor.” dedi.

Ziyaretçilere kapılarının her zaman açık olduğunu ifade eden Baydar, şöyle konuştu:

“Metin kısmı ayrı, cildi ayrı çalışılıyor. Daha sonra birleştirilip sonuç belgeleri çıkartılıyor. Tekrar fotoğrafları çekilip dijital olarak kütüphanelere gönderilmek üzere hazırlanıyor. Her birini kendi özel kutusuna koyup gönderileceği kütüphaneye doğru yola çıkartıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir