Yörük kültürü deve güreşlerinde yaşatılıyor

Manisa’nın Alaşehir Belediyesi, Yörük kültürünü canlı tutmak ve geleneksel değerleri yaşatmak adına düzenlediği 4. Alaşehir Yörük Türkmen Şenliği’nde, Manisa ve çevre illerinden gelen 120 deve arasında kıyasıya bir mücadele sahnesine ev sahipliği yaptı. Cumhuriyet Parkı Arenası’nda gerçekleşen şenlik, sadece deve güreşlerini içermekle kalmayıp, mangallar, ızgaralar, semaverler ve yöresel lezzetlerle dolu stantlarıyla davetlilere unutulmaz bir deneyim sunarken, aynı zamanda Yörük kültürünü yaşatma hedefine odaklandı.

Festivale, Alaşehir dışından gelen ziyaretçilerin yanı sıra çevre il ve ilçelerden katılan misafirler de katıldı. Etkinlikte, deve sucuğu ve yöresel ürünlerin satışa sunulduğu stantlar, festivale renk katan diğer unsurlar arasında yer aldı. Güreş alanında konukları karşılayan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Yörük kültürüne destek veren Zekiye Demirtaş, zeybek oyunuyla etkinliğe katılanları coşturdu.

Alaşehir Belediye Başkanı Öküzcüoğlu, festivalde yaptığı konuşmada Yörük kültürünü yaşatma arzusunu dile getirerek, “Bugün burada yaptığımız Yörük Türkmen Şenliği, bizim geçmişten gelen geleneğimiz ve kültürümüzdür. Gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Doğaya, insana, hayvana ve çevreye saygılı bir yaklaşımı hep beraber ön planda tutuyoruz. Buradaki develerimizin ağızlarında ağız bağlıkları var ve birbirlerine zarar vermiyorlar. Bu şenlikleri düzenliyoruz ve develerimiz hiçbir zaman zarar görmeden mücadele ediyorlar.” şeklinde konuştu.

Güreş ağalığını elinde tutan Başkan Öküzcüoğlu, “Bu yıl 4.sünü düzenlediğimiz geleneksel Yörük Türkmen şenliğinde, bu sene ağalığı kimseye kaptırmadım ve ağalık ve belediye başkanlığı için iki tane güreş düzenlendi. Kültür şenliğine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Güreşleri izlemeye gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum; güzel bir şenlik oldu. Yörük Türkmen şenliğini geleneksel hale getirdik.” dedi.

Etkinlikte dereceye giren deve sahiplerine Başkan Öküzcüoğlu tarafından verilen kupalar, festivale katkıda bulunanlara teşekkür belgeleriyle birlikte sunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir