Yıkılışının üzerinden 30 yıl geçti: Mostar Köprüsü medeniyetleri birleştiriyor

Bosna Hersek’teki savaşta 9 Kasım 1993’te, Hırvat topçu birliklerince yıkılan, savaştan sonra orijinal haliyle tekrar inşa edilen ve Neretva Nehri’nin üzerinde yükselen Mostar Köprüsü, kültürleri ve medeniyetleri buluşturmaya devam ediyor.

Neretva Nehri'nin "Osmanlı gerdanlığı" olarak bilinen ve Evliya Çelebi'nin de "benzersiz" olarak nitelediği köprü, 1992-1995'teki Bosna savaşında Hırvat topçuları tarafından yoğun atışlarla yıkıldı.

Tarihi köprü 8 Kasım 1993’te başlayan topçu ateşine bir gün dayanarak, 9 Kasım’da Neretva Nehri’nin sularına gömüldü.

Bosna Hersek'in yeşillikleri ve doğasıyla ünlü Hersek bölgesinde bulunan ve Mostar şehrine ismini veren tarihi köprünün yıkıldığı tarih, kentte yaşayanlar tarafından "kara gün" olarak hatırlanıyor.

Bölge halkından köprünün yıkılışına şahit olanlar, bu sembol yapıyı kendilerinin “bir parçası” olarak görüyor.

Köprü, şehrin iki yakasını yaklaşık 5 asırdır bir araya getirdiği gibi kentte yaşayan Boşnak ve Hırvatlar arasındaki bağlantıyı da sağlıyor.

Osmanlı mimarisinin zirve noktasını temsil eden Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566’da inşa edilen, “Bosna Hersek” denilince insanların ilk aklına gelen köprü, bugün de ziyaretçilerin uğrak noktası olmaya devam ediyor.

Köprü, Mostar'da yaşayan gençlerin cesaretlerini sergilemek için üzerinden atladıkları platform olarak da kullanılıyor.

Neretva Nehri’nin en derin ve en dar yerine kurulan köprü tek gözlü ve sivri kemerli şekliyle kesme taştan inşa edilmiş. Köprünün en yüksek yeriyle su arasında 21 metre mesafe bulunuyor.
Barış ve hoşgörünün sembolü olarak etnik kökeni fark etmeksizin birçok insanı birleştiren köprünün yıkıldığı 9 Kasım tarihinde her yıl törenler düzenleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir