Yerel Kültür Müzesi’nde yöresel değerler yaşatılıyor

Kocaeli’de açılan Yerel Kültür Müzesi’nde Manav Türklerinin zengin kültürü tanıtılıyor

Müzeyi ziyaret edenler Manav Türklerinin unutulmaya yüz tutmuş yöresel değerlerine tanıklık ediyor.

“9 Kasım’da açılan müze, modern müzecilik anlayışını yansıtıyor”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Yerel Kültür Platformu işbirliğiyle Portakal Hafız Konağı’nın üst katında hayata geçirilen müzede, Manavların zengin kültürü ziyaretçilere yansıtılıyor.

Müzeyi ziyaret edenler, manav kültürünün dijital ortamda yakından tanıma imkanı bulurken, aynı zamanda interaktif alanda kilim dokuyabiliyor.

“Müze modern müzecilik anlayışıyla oluşturuldu”

Müze sorumlusu Melek Portakal, müzede ziyaretçilere sözlü anlatımlar ve dijital ekranlarla Manav kültürü hakkında bilgi verildiğini belirterek, “Müzemizde üç sergi salonu ile ‘ritüel odası’ dediğimiz çok amaçlı salon var. ‘Manavların Kocaeli’ye Yerleşimi’, ‘Ketenin Yolculuğu’ ve ‘Motiflerin Dili’ isimli sergi salonlarımız var. Bu salonlarda Kocaeli’de bulunan Manav köylerinin görüntüleri yer alıyor. Keten kumaşının tarladan dokumaya kadar olan özelliklerini misafirlerimize anlatıyoruz. Bu anlatıları hem vitrinlerdeki öğelerimizle hem de dijital ekranlarda çağdaş müzecilik anlayışıyla bilgi aktarımıyla yapıyoruz.” diye konuştu.

Portakal, “yaşayan müze” oluşturulduğuna değinerek, “Müzede sergilenen her ürün, tasarlanarak hazırlandı. Biz sürekli kendimizi yenileyebilir olmayı hedefledik. Koleksiyonumuzun bir kısmı şu an sergileniyor, diğer kısmı da geçici sergilerle ziyaretçilerimizle paylaşılacak. Müzede, akademik ve saha çalışmalarına önem verip yerel kültürü arşivleme ve gelecek kuşaklara aktarmak adına ciddi çalışmalar yapılıyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir