Bakanlıktan Yedigöller’e nefes aldıracak proje

Tarım ve Orman Bakanlığı ile FAO, her sene yüz binlerce ziyaretçiye ağırlayan Yedigöller Milli Parkı’nın ekosistemlerini koruyacak projede birlikte çalışacak.

EŞSİZ DOĞA MANZARASIYLA HER YIL YÜZ BİNLERCE ZİYARETÇİYİ AĞIRLIYOR

Eşsiz doğa manzarası ile her sene yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Yedigöller Milli Parkı, insan faaliyetlerinin yanı sıra iklim değişikliğinin de etkisiyle doğal kaynakların tükenmesine, biyolojik çeşitliliğin kaybolmasına ve istilacı türlerin yayılmasına neden oluyor.

Bu tehdidi önlemek amacıyla harekete geçen BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı, “Yedigöller Milli Parkı’nın Sürdürülebilir Yönetimiyle Ekosistem Hizmetlerinin İyileştirilmesi” projesi ile ekosistem hizmetlerini iyileştirmeyi ve korunan alanlarda iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklılık konusundaki farkındalığı arttırmayı hedefliyor.

Proje kapsamında, Yedigöller Milli Parkı’nın ekosistemlerinin zarar görmesinin engellenmesi ve parkın doğal kaynaklarının daha verimli ve sürdürülebilir kullanılması hedefleniyor. Peyzaj yaklaşımı, iklim değişikliğinin negatif etkilerinden daha az etkilenmesi, iyileştirilmiş biyoçeşitlilik yönetimi ve daha iyi geçim kaynakları için de önem taşıyor.

YEDİGÖLLER’İN EKOSİSTEM KAPASİTESİ ZORLANIYOR


Projenin açılış toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Yılmaz, projenin Yedigöller gibi doğa harikası bir ‘emanetin’ geleceğe aktarılması açısından önemine işaret etti.

Doğal kaynakların korunmasında FAO ile verimli bir işbirliği yürütmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yılmaz, insanların da ekosistemlerin bir parçası olduğunu belirterek, “Yedigöller yoğun talep gören bir bölge. Oradaki ekosistemin bir kapasitesi var. İnsanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek hizmetlerin bu alanın ekosistemi ile uyumlu olması, zarar vermemesi gerekiyor. Örneğin her sene yüz binlerce ziyaretçi nedeniyle yürüyüş yollarında ciddi ayak erozyonları oluşabiliyor. Proje ile bu tür çalışmalar açısından Türkiye’ye örnek olacağımıza inanıyorum” dedi.

FAO, 2022’DE HEDEFLERİNİ GÜNCELLEDİ


FAO’nun Tarım Bakanlığı ile yürüttüğü Teknik İşbirliği Projelerinin önemine işaret eden FAO Program Koordinatörü Özcan Türkoğlu da, söz konusu projelerle FAO’nun küresel alanda edindiği uzmanlığın Türkiye’ye aktarıldığını vurguladı. Türkoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde yürütülecek olan projenin bundan sonraki çalışmalar için de dayanak olacağını söyledi.

FAO uzmanı Evetta Zenina da, iklim değişikliği, ekoksistemler ve biyoçeşitlilik üzerine yapılan çalışmalardan örnekler vererek, FAO’nun iklim değişikliğine ilişkin stratejilerinin 2022’de güncellendiğini hatırlattı. Bu projenin ağırlıklı olarak kapasite geliştirme ve sürdürülebilir kaynak yönetimine örnek olacağını anlatan Zenina, “Proje kapsamında mevcut durum değerlendirmesi yapılacak. Daha sonra ise peyzaj restorasyonunu da kapsayan çözüm önerilerinin yer alacağı bir yol haritamız olacak” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir