Yatlara ilgi arttı marinalarda yer yok

Pandemi döneminde talep patlamasının yaşandığı yatlarda şimdi yer sıkıntısı yaşanıyor. Yenikapı Boat Show CEO’su Murat Arslan, Türkiye’deki 50 binlik marina kapasitesinin 500 bine çıkarılması gerektiğini belirtti. Türkiye, megayat üretiminde dünya genelinde ilk beş ülke arasında yer alıyor ve denizcilik alanında küresel bir merkez olma yolunda ilerliyor.

Denizcilik fuarları, sektörün gelişimine ve özellikle üretime ve ihracata olumlu katkı sağlıyor. Yenikapı Boat Show, Türkiye’de karada düzenlenecek en büyük denizcilik fuarı olacak ve 16 Aralık 2023’te kapılarını açacak.

Fuar, Türk iş adamlarının yatları daha önceki fiyatlardan daha yüksek fiyatlara aldığı bir dönemi yansıtıyor.

Arslan, Türkiye’deki marinalarda 50 bin civarında park alanı olduğunu ancak en yüksek dönemde yerli ve yabancı yatların sayısının 300 binin üzerine çıktığını ve bu nedenle en az 500 bin adet yat parkı kapasitesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de 1 milyar dolarlık oligark yatlarının seyahat ettiğini ve marina fiyatlarının arttığını belirtti.

Türk yat sektörü, marka sayısının artması ve geçen yıl 1,4 milyar dolarlık gemi ve yat hizmetleri ihracatından gelir elde etmesiyle daha da büyüyor. Arslan, sektör ihracatının artması için tersane sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin güzellikleri nedeniyle yaz aylarında dolar milyarderlerinin koylarını tercih ettiğini ve bu nedenle marina sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.

Yenikapı Boat Show, 10’u yabancı olmak üzere toplamda 100 tekne ve motoryat üreticisinin katılacağı büyük bir etkinlik olacak. Fuarda 100 bin TL ile 150 milyon TL arasında fiyatları değişen yaklaşık 250 tekne, bot, motor yat ve megayat sergilenecek. Fuarın toplam ticaret hacminin yaklaşık 500 milyon dolar olması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir