Yapay zeka destekli Mehmet Akif Ersoy Müzesi açıldı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde öğrenciler tarafından oluşturulan yapay zeka destekli Mehmet Akif Ersoy Müzesi ziyaretçilerine kapılarını açtı

Üniversitenin rektörlük binasında açılan müzeyi ziyaret edenler, İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un yapay zeka teknolojisiyle hazırlanan 3 boyutlu görseliyle sohbet etme ve İstiklal Marşı’nın farklı bestelerini dinleyebilme şansını yakalıyor.

Ersoy ve ailesine ait özel fotoğrafların yer aldığı müzede, Ersoy’un kitapları ve şiirleri de sergileniyor

Müzenin bir kısmında Akif’in hayat hikayesinin ve ailesinin yer aldığını belirten MAKÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Kara, “Torununa yazdığı bir şiirine de yer verdik. İstiklal Marşı’na ve Safahat eserine ait bölümler var.” dedi.

Akif’in yapay zeka destekli sanat karakterini oluşturduklarına değinen Kara, şöyle konuştu:

“İnsanların merak ettiklerini direkt Mehmet Akif’in ağzından duymalarını istedik. Ziyaretçilerle karşılıklı soru cevap şeklinde konuşabilen, hatta öğrenerek sürekli kendini güncelleyen bir karakter oldu. Akif’in bir ses kaydına sahip değiliz bu yüzden karakteri modellerken hayal gücümüzle ses tasarımını yaptık. Karakterin altındaki klavyedeki bir tuşa basarak kendisiyle iletişim kurabiliyorsunuz. Sizi dinliyor, daha sonra sorduğunuz soruların cevaplarını birkaç saniyede kafasında kurguluyor ve her seferinde size farklı kelimelerle doğaçlama cevap veriyor. Güncel ve tarihi konulara dair fikirlerini, Safahat’ı, İstiklal Marşı’nı ve diğer şiirlerini yazarken hissettiği duygularını çok açık sözlülükle ifade ediyor. Politik konulara dair genel geçer cevaplar veriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir