Uzuncaburç Antik Kenti’nde bulundu: 1600 yıl öncesine tarihlendiriliyor!

Mersin’in Silifke ilçesindeki Uzuncaburç Antik Kenti’nde yürütülen arkeolojik kazılarda 1600 yıllık oldukları değerlendirilen terazi ve harf şeklinde 5 demir ağırlık ortaya çıkarıldı.

Silifke ilçesinin 30 kilometre kuzeyinde yer alan antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) işbirliğindeki arkeolojik kazılar devam ediyor.

TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

Çalışmalarda, sütunlu caddesi, tapınakları, anıtsal çeşmeleri ve tiyatrosuyla öne çıkan Uzuncaburç’taki tarihi eserlerin gün yüzüne taşınması amaçlanıyor.

Uzuncaburç Antik Kenti
ÖNEMLİ BULGULARA ULAŞILDI

Ekibin, antik kentin ortasından geçen iki sütunlu caddede yaptığı kazıda, 1600 yıllık olduğu değerlendirilen terazi ve harf şeklinde 5 demir ağırlık bulundu.

Harf şeklinde 5 demir ağırlık ortaya çıkarıldı

Arkeolojik kazılarda ulaşılan terazi ve harf şeklindeki demir ağırlıkların, Geç Antik Dönem’deki ticarete ilişkin çalışmalara ışık tutması bekleniyor.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Geç Antik Dönem’deki (milattan sonra 4. ve 7. yüzyıl) ticarete ilişkin tarih çalışmalarına ışık tutması beklenen eserlere ulaşılan bölgede yeni bulgular araştırılıyor.

“AĞIRLIKLAR ANTİK YUNAN ALFABESİNİN HARFLERİ ŞEKLİNDE YAPILMIŞ”

Kazı Başkanı Ümit Aydınoğlu, AA muhabirine, bu sezon çalışmaların sütunlu caddelerde yoğunlaştığını söyledi.

Buradaki çok sayıda dükkanı ortaya çıkardıklarını dile getiren Aydınoğlu, sikke ve kesici aletler gibi antik kentin ticareti hakkında veri sağlayacak önemli materyallere eriştiklerini anlattı.

Aydınoğlu, terazinin takım olarak çıkarıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Bu tür demir askılı baskül teraziler, Geç Antik Dönem’de oldukça yaygın. Daha da ilginci terazi takımıyla birlikte 5 ağırlık çıktı. Ağırlıklar Antik Yunan alfabesinin harfleri şeklinde yapılmış. Hepsi birbirinin katları şeklinde belli ağırlıklara sahip. O dönem ‘litra’ denen ağırlık sistemi kullanılıyor. Elimizdeki ağırlıklar yarım litradan 5 litraya kadar yükseliyor. Bu da günümüz ölçülerinde yaklaşık 150 gram ila 1,5 kilogram arasındaki ağırlıklara karşılık geliyor. “

1600 yıllık olduğu değerlendirilen terazi bulundu
“İLK KEZ TAKIM HALİNDE ÖLÇÜ SİSTEMİ BULUNDU”

Önceki kazılarda bu tür örneklere rastlamadıklarını belirten Aydınoğlu, ağırlık ölçülerinin harflerle tanımlandığını anlattı.

Aydınoğlu, “Ağırlıklarda sembolizm kullanmışlar. Belki yerel tüccarların kullandığı bir yöntem ya da hep kullanılan bir şeydi. Şimdiye kadar ilk kez tam takım ölçüm sistemini bulmaktan dolayı çok mutluyuz.” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir