Ürdün’ün gözde hediyelik eşyası “renkli kum şişeleri”

Ürdün’de boyalı kumlarla doldurulan “renkli kum şişeleri”, bölgede turistlerin en çok tercih ettiği hediyelikler arasında yer alıyor.

Ülkede nesilden nesile aktarılarak geliştirilen “kum boyama” sanatı, 1930’lu yıllara dayanıyor. Ürdün’ün kültürünü yansıttığı ifade edilen bu “ince sanat”, daha çok Kızıldeniz’in kıyısına kurulan Akabe, antik kent Petra ve kaleleriyle meşhur Ceraş gibi turistik kentlerde öne çıkıyor.

Sanatçılar, ülkelerinin kültürünü yansıtırken, ince kum tanelerini büyük bir dikkatle ve yetenekle adeta “dans ettirerek” bir sanat eseri ortaya koyuyor.

Ülkenin kuzeyindeki Ceraş antik kentindeki el sanatları pazarında cam içinde boyalı kumla resim sanatını icra eden ustalardan 59 yaşındaki Salah Cemil Ubeyd, 1995 yılından beri bu işi yaptığını söyledi.

Kendi kendine öğrendiği sanatında ustalık seviyesine ulaştığını ifade eden Ubeyd, “Her zanaatı çok çabuk öğrenirim, uygulamada iyiyim ve bu sanatı da kendim öğrendim.” dedi.

Söz konusu sanatın 1930’lu yıllarda Ürdün’de doğduğunu sonradan diğer ülkelere yayılmaya başladığını anlatan Ubeyd, “Bu sanatı çok seviyorum. Çölün aşığıyım. Başlamak isteyenler için kolay bir sanat dalı.” diye konuştu.

Yaptıkları resimlerin görüntüsünü güçlendirmek için kumlara boya eklediklerini belirten Ubeyd, kullandıkları camların bir kısmının yerli üretim bir kısmının ise Çin menşeli olduğunu aktardı.

“Kumların içine doğa manzaraları, gül ve çölün simgesi deve resimleri yapıyoruz”

Ubeyd, bölgeye gelen ziyaretçiler, turistler ve öğrencilerin renkli kumlardan resimlerle bezenen “sanat eserleri” cam şişelere yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Şişenin kumla doldurulmasının, içindeki çizime göre değişmekle beraber yaklaşık 4 dakikayı geçmediğini ifade eden Ubeyd, “Tarihi bölgedeki ziyaretçi yoğunluğuna ve istediği resme göre, bazen 100 şişeyi, bazen daha fazlasını bir günde dolduruyorum.” dedi.

Ürdünlü sanatçı, şişelerin içine çöl, çölün simgesi sayılan deve ve gökyüzü, gün batımı gibi doğa resimleri çizdiklerini anlattı.

Yaptıkları eserleri, 1 dinar (1,4 dolar) ila 20 dinar (28 dolar) arasında satışa sunduklarını bildiren Ubeyd, 6 çocuğunu üniversitede okuttuğu ve geçimini temin ettiğini bu mesleği, bazı çocuklarının da icra ettiğini kaydetti.

Yurt dışındaki bazı fuarlarda da ülkenin bu zanaatın tanıtıldığını belirten Ubeyd, Akabe-Petra-Vadi Ram bölgesini içine alan “Altın Üçgen” resmi çizilen şişelerin, Türkiye, Bahreyn, Suudi Arabistan, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve diğer ülkelerdeki birçok fuarda sergilendiğini bildirdi.

Ubeyd, turistlerin ülkelerine dönerken Ürdün hatırası ve yakınlarına hediye olarak en çok bu renkli kum şişeleri tercih ettiğini söyledi.

Bu şişelerin, ilgi çekici ve estetik duruşunun yanı sıra ülkenin tarihi ve kültürünü de yansıttığını vurgulayan Ubeyd, “Bu güzel mirasın korunması için icra edilen bu sanatın resmi olarak da desteklenmesini umuyoruz.” dedi.

Ürdün’ü ziyaret eden Fransız turist Clary Yanni de (62) turistik mekandaki birçok zanaata rağmen süslü kum şişelerinin ilgisini çektiğini dile getirdi.

Yanni, “Bu harika sanatı ilk kez görüyorum. Kumun doldurulması ve içine yapılan çizimler çok büyüleyici.” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir