UNESCO ödüllü pastane: Erzurum’un Sanat ve kültür merkezi

Erzurum’da, 1995’te UNESCO’dan “Hoşgörü Ödülü” alan ve misafirlerini “Edeple gelen hürmetle gider” notuyla ağırlayan pastane, kentte kültür sanata ilgi duyanların adresi oluyor.

Cumhuriyet Caddesi’nde 1938’de hizmete açılan ve 1965-1970’de çıkan yangından dolayı bir süre kapalı kaldıktan sonra Kuloğlu Mahallesi’ndeki 2 katlı bir binaya taşınan Hemşin Pastanesi, otantik yapısıyla müşterilerini geçmişe götürüyor.

Kitap okumaya ve kültür-sanata ilgi duyanlar tarafından rağbet gören pastanede, soğuk kış gecelerinde Türk Sanat Müziği eşliğinde masalarda tamamen sanat üzerine sohbetler yapılıyor.

İşletmesini Nail Orhun'un yaptığı 1995 yılında, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından "Hoşgörü Ödülü"ne layık görülen pastane, müşterilerini "Edeple gelen hürmetle gider" notuyla ağırlıyor.

Kütüphaneyi andıran iç tasarımı ve nostalji yaşatan eski eşyalarıyla otantik bir ortamın oluşturulduğu pastane, geçmişte Necip Fazıl Kısakürek, Peyami Safa, Orhan Pamuk ve daha birçok yazarı ağırlamasıyla biliniyor.

Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçi ağırlayan pastanede, müşterilerin düşüncelerini yazabileceği günlük de bulunuyor. Pastanenin 3. işletmecisi 55 yaşındaki Abdülaziz Güllüce, işletmesinin 1990’lı yıllarda sanatın, müziğin, felsefenin bir arada konuşulduğu nadir mekanlar arasında olduğunu söyledi.

UNESCO ödülüne layık olmaya çalıştıklarını ifade eden Güllüce, “Burası bir hoşgörü mekanı. Buraya gelenin dini, dili, ırkı bizim için önemli değil. Girişte ‘Edeple gelen hürmetle gider’ yazımız var. Biz edeple geleni hürmetle gönderiyoruz.” dedi.

Güllüce, yurt içi ve yurt dışından kentte özellikle ödüllü pastaneyi görmeye gelenlerin olduğunu ve bu durumdan gurur duyduğunu anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir