Ücretsiz Yassıada Demokrasi ve Özgürlük Adası Turu

Yassıada’nın görkemli tarihine tanıklık etmek için ücretsiz yolculuk yapabileceğiniz muhteşem bir gezi rotası hazırladık. İstanbul’da olup bu adayı görmemek o tarihi atmosferi yaşamadan olmaz. O zaman hep birlikte tarihi atmosfere tanıklık etmek için harekete geçelim.

Adada yeri gelecek tüylerinizin diken diken olacağı Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam kararının verildiği mahkemede olacaksınız, yeri gelecek eşsiz manzarasıyla büyüleneceksiniz.

Yassıada bir diğer adıyla Demokrasi ve Özgürlük Adası 27 Mayıs 2020 Tarihinde yenileme çalışmalarının bitmesiyle turistlere açıldı. Üsküdar Belediyesi adanın açılmasıyla İstanbulluları Yassıada’nın tarihiyle buluşturmak için Valide Sultan Vapuru ile her perşembe ücretsiz bir şekilde tur düzenlemektedir.

Valide Sultan Vapur Turu Rotası

Adaya gitmek için Üsküdar İskelesi’nden yola çıkan Valide Sultan Gemisi ilk olarak Hasan Polatkan Spor Salonu 27 Mayıs Müzesi’ne uğruyor. 13 dakikalık mahkeme salonunda tarihte yolculuk yaparak mahkemeleri anlatan kısa filmi seyrediyorsunuz. Sonrasında Adnan Menderes’in hayatını anlatan ve Yassıada’da geçirdiği günlerinde içinde bulunduğu Adnan Menderes Müzesi turu yapılıyor. En son darbeleri işleyen Demokrasi Müzesi ziyaret edilerek ada turu tamamlanıyor.

Eğer ben böyle adaya doyamam derseniz size arkadaşlarınızla gidebileceğiniz ve gününüzün verimli geçeceği bir rota çiziyoruz.

Rotamızı çizmeden önce adanın tarihine bir göz atalım.

Yassıada Demokrasi ve Özgürlük Adası Tarihi

Yassıada 1947’de Deniz Kuvvetleri tarafından satın alınmış, 1949’da inşaata başlanmış ve 1952’de eğitim hizmetlerine açılmıştır. 27 Mayıs Darbesi’nden sonra bu ada mahkemeler için kullanılmıştır.

Yassıada’da 2013 yılında restorasyon çalışmaları başlamış, çalışmaların bitmesinin ardından ada Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak tekrar turistlerin ziyaretine açılmıştır. İsminin değişmesinin sebebi ise 27 Mayıs 1960 senesinde yapılan darbede bu adanın yargılamalar için kullanılması ve sarsılan demokrasiyi temsil etmesine dikkat çekmek istenmesidir.

Adnan Menderes’in idam kararının verildiği ve Celal Bayar’ın ömür boyu hapis cezası aldığı, bakanlar Hasan Polatkan ve Fatih Rüştü Zorlu’nun ise idam edildiği Yassıada’dan darbenin izleri silinerek yeni ismi ve görüntüsüyle ziyaretçilerine açılmıştır.

Büyük değişim geçiren Yassıada’da 600 kişilik konferans salonu, 1200 kişilik bir cami, 125 odalı otel, müze, seyir terasları, sergileme alanları ve ziyarete gelecek vatandaşların kullanabileceği kafeterya ve restoranlar mevcuttur.

Yargılama esnasında kullanılan yapıların orijinalliği korunarak ziyaretçilere günümüz teknolojisi eşliğinde bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Demokrasi ve Özgürlük Adasına Nasıl Gidilir?

Marmara Denizi’nde yer alan ada İstanbul’a oldukça yakındır. Üsküdar’dan ücretsiz şekilde rezervasyon yaptırarak gidebilirsiniz ayrıca haftanın 4 günü Kadıköy İskelesi’nden bilet alarak adaya geçiş sağlayabilirsiniz. Kışın seferler yalnızca bir gün olup 10.00 ile 16.00 arasındaki turlar gidiş dönüş olarak müze ücreti içermektedir.

Demokrasi ve Özgürlük Adası’nda Nereler Gezilir

Küçük bir ada olmasına rağmen gezilecek çok güzel yerler bulunmaktadır. Fatih Rüştü Zorlu Camii eşsiz mimarisi ile bunlardan birisidir. Camii, 1200 kapasite ile gelen ziyaretçilerin ibadet etmeleri amacıyla inşa edilmiştir.

Demokrasi ve Özgürlük Müzesi adaya geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir. Adanın tarihini yaşayacağınız önemli mekânlardan birisi olup yargılamaların yapıldığı salondur ve atmosferi güçlendirmek amacıyla mahkeme başkanları ile üyelerinin balmumları bulunmaktadır.

Adada ayrıca Yerine Ulaşamayan Mektuplar Anıtı bulunmakta, anıt 27 Mayıs darbesinde adada yargılanan ailesinden haber alamayan mahkûmların anısına inşa edilmiştir. Karanlıktan Aydınlığa Açık Hava Sergisi’nde ise döneme ait sözler ve fotoğraflar sergilenmektedir.

Duvarda Ada’nın tarihini anlatan en güzel söz şüphesiz;

Yassıada’dan Yaslıada’ya.

Bir diğer mekân ise Adnan Menderes Kongre Merkezi’dir. Adada bulunan Deniz Feneri ise günümüzde adanın “Demokrasiye Işık Tutan Feneri” şeklinde simgesel bir hale gelmiştir. Ayrıca adada bulunan seyir terasında görkemli manzaraya karşı güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra tarihi Bizans Sarnıcı da görülmeye değer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir