Türkiye’nin ilk zeybek müzesi İzmir’de açıldı

İzmir Tire Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak ilçede Zeybek Müzesi’ni kurdu.

İzmir’in Tire ilçesinde kurulan Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi’nin hazırlıkları pandemi döneminin de araya girmesiyle yaklaşık iki yıl sürdü.

Müze, 15. yüzyıldan günümüze kadar uzanan zeybekler tarihi ve kültürü ile milli mücadele dönemini yansıtan birçok envanteri bünyesinde bulunduruyor.

Müzede, zeybeklerin tarih içerisinde kullandığı tüfek ve yatağan gibi silahlar, kıyafetler, aksesuarlar, zeybeklere dair efemera ve plaklar, zeybeklere dair 4 bine yakın fotoğraf ve 10 bine yakın arşiv belgesi ile Osmanlıca ve İngilizce gazete haberleri, ziyaretçilerin ve araştırmacıların ilgisine sunuldu.

Müzede ayrıca, zeybeklere dair yaklaşık 400 yıllık geçmişi olan eserler ile milli mücadele döneminde kullanılan orijinal silahlar ve kıyafetler sergileniyor. Bunun yanı sıra her biri tarihi gerçekliğe uygun silikon mankenler ve tematik odalar da müzede mevcut.

Müze ile ilgili konuşan Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, “Güzel bir çalışma olmuş. Zeybeklerin, cumhuriyetin kuruluş aşamasında, Kuvayı Milliye hareketi ile birlikte Kurtuluş Savaşı’mızın kazanılmasında çok büyük emekleri geçmiş. Özellikle Yunan’a karşı çok büyük mücadele göstermişler. Akabinde Mustafa Kemal Atatürk’ün düzenli orduyu kurması ile Kuvayı Milliye birliklerinin büyük bölümü düzenli orduya katılmış. Bu müze de onları yad etmek için kurulmuş. Tire Belediye Başkanımız şahsında bu müzenin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir