Türkiye’nin ilk sinema müzesi Tarihi Atlas Sineması

Yaklaşık iki yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını açan Tarihi Atlas Sineması, Türkiye’nin ilk sinema müzesi olarak geçmişten bugüne Türk sinema tarihine ışık tutuyor. Özel koleksiyonlara da yer verilen müzede, dünya sinemasına ilişkin bilgi ve belgelerin yanı sıra Türk sinemasından baş yapıtlar da sinemaseverler için sergileniyor.

4K projeksiyon, 3 boyutlu perde sistemi, 7+1 ses sistemlerinin bulunduğu Atlas Sineması’nın içerisinde bulunan İstanbul Sinema Müzesi’nde ise Türk ve dünya sinemasına ait binlerce içerik yer alıyor. Sinema tarihine ilişkin dev bir hafıza havuzu oluşturuldu. Türk sinemasına dair 8 binin üzerindeki filmin sinopsisini, afişlerini misafirler görebilecek. İstanbul Sinema Müzesi’ndeki özel koleksiyonda geçmişten günümüze sinema tarihine de ışık tutuluyor.

Dünya sinemasına ilişkin önemli bilgi ve belgeler ve Türk sinemasından baş yapıtlara ait özel ayrıntılar da burada sergileniyor.

Bir eğitim merkezi olarak tasarlanan müzede gençler ellerinde bulunan görüntüler için ses ve montaj odalarını ve dünya sinema arşivini kullanma imkanına sahip.

TARİHİ ATLAS SİNEMASI

İstiklal Caddesi üzerinde adını verdiği Atlas Pasajı’nda bulunan ve İstanbul’un en büyük ve tarihi sinemalarından birisi olan Atlas Sineması, 1870’deki Büyük İstanbul Yangınından sonra Sultan Abdülaziz zamanında Ermeni işadamı Agop Köçeyan tarafından kışlık ev olarak kullanılmak üzere yaptırılmıştır. Ağırlıklı olarak taş ve dökme demir kullanılarak yapılan binanın bugünkü pasaj olarak kullanılan zemin katı, tarih içerisinde at ahırı ve daha sonra ise at cambazhanesine dönüştürülmüştür.

1932 yılında bir onarım geçirerek eğlence ve sanat merkezi haline gelen Atlas Pasajı’nda, 19 Şubat 1948’de 1.860 kişilik kapasite ve 35 loca ile Beyoğlu’nun en büyük sinemalarından biri olarak Atlas Sineması hizmet vermeye başlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir