Türkiye’nin ilk agro kütüphanesi “Kısa Liste”de!

Uşak’ta, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle açılan agro kütüphane, Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA) Yeşil Kütüphane Ödülü 2024 için ilk 5 aday arasına girdi.

Ödül için “Kısa Liste”de

Banaz İlçe Halk Kütüphanesi,  Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonunun bu yılki ödülü için Çin, İrlanda, Slovenya ve Ukrayna ile “Kısa Liste”de yer aldı.

“Agro kütüphane” olarak 2 yıl önce yeniden yapılandırılan ve UNDP’den Sosyal İnovasyon Ödülü alan Banaz İlçe Halk Kütüphanesi, çevre dostu tarımı desteklemek için teori ile pratiği birleştiriyor, sürdürülebilir yeşil kütüphane modeline yönelik hizmet veriyor.

Kütüphanede ata tohumlarının yer aldığı bölümle kütüphaneye gelen öğrencilerin tarımsal faaliyetler yürütebileceği bir alan bulunuyor. Kütüphaneye gelen öğrenciler, bahçedeki alanda tohumdan sebze ve meyve yetiştiriyor.

IFLA Yeşil Kütüphane Ödülü kazananları ekim ayında açıklanacak

Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan, yaptıkları projenin olumlu dönüşlerini almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Biz, IFLA’ya sürdürülebilir yeşil kütüphane konseptinde bir başvuru yaptık. Türkiye’den bu alanda Bakanlığımızla birlikte ilk başvuruyu yapan kütüphaneyiz. Bu başvuru için Bakanlığımız, genel müdürlüğümüzle sağlam bir dosya hazırladık. Bu dosyada yeşil kütüphane, sürdürülebilir kütüphanecilik ve bu ilk çalışmanın neleri içerdiğini anlattık. Çalışmayla gerek kullanıcı sayısı gerek kullanıcıların yeşil kütüphane ve sürdürülebilir kütüphane anlamında dönütleri hakkında bilgi verdik. Bu süreç sonucunda IFLA’nın yeşil sürdürülebilir kütüphaneler konseptinde ilk 5 kütüphaneden biri olarak yer aldık.”

Kütüphanede birçok çalışmanın yürütüldüğünü kaydeden Ceylan, “Kütüphanemiz bitki yatakları, ata tohumları, tohum sandıkları, böcek oteli, kompost makinesi, yağmur suyu hasadı gibi sürdürülebilir ve çevreci bir yaklaşım içerisinde kütüphaneciliğe yeni bir format kazandırıyor.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir