Türkiye’nin gözdesi “doğal akvaryum” ve “Hafik jips karstik alanı” jeolojik miras listesinde!

Sivas’ın Gürün ilçesindeki Gökpınar Gölü ve Hafik ilçesinde yer alan jips karstik alanı, Türkiye’nin en önemli jeolojik mirasları arasına girdi. Sivas kent merkezine 147, Gürün ilçe merkezine ise 10 kilometre uzaklıkta bulunan, berrak suyu ve turkuaz mavisi rengiyle “doğal akvaryum” olarak bilinen Gökpınar Gölü ile Hafik ilçesindeki jips karstik alanı, ülkenin önemli jeolojik mirasları olarak kabul edildi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem, mart ayında Ankara’da düzenlenen “Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı” hakkında bilgi verdi.

Çalıştay, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Erdem, çalıştayda Türkiye’nin en önemli jeolojik miras alanlarının ve jeolojik tarih açısından kritik öneme sahip anahtar jeolojik alanların belirlendiğini söyledi. Bu liste, yıllar süren yoğun bilimsel çalışmaların sonucunda oluşturuldu.

Gökpınar Gölü ve Hafik jips karstik alanlarının listeye girmesinin büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu belirten Erdem, bu alanların gelecekte de önemli potansiyele sahip olacağını ifade etti. Gökpınar Gölü'nün berrak suyu ve turkuaz rengiyle dikkat çektiğini, turizm açısından yüksek potansiyel taşıdığını belirten Erdem, bu alanın daha da geliştirilebileceğini vurguladı. Hafik karstik alanının ise alçı taşı olarak bilinen kayaçlarda gelişmiş karstik yapıları barındırdığını ve turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ekledi.

Erdem, jeoturizmin sadece gezme ve görme odaklı olmadığını, bilgi tabanlı jeoturizm yöntemleriyle bu alanların daha fazla ön plana çıkarılması gerektiğini belirtti. Akademisyenlerin bu alanlarla ilgili projeler yapmasının önemine değinen Erdem, Gökpınar Gölü'nün doğal sit alanı olarak koruma altında olduğunu ve burada çeşitli projelerle ziyaretçilerin bu alanın güzelliklerini daha fazla hissedebilecekleri çalışmalar yapılabileceğini ifade etti. Suyun içine inip o ambiyansı hissettirecek cam akvaryum projelerinin hayata geçirilebileceğini de sözlerine ekledi.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir