Türkiye’nin gözde termal turizm merkezleri

Ülkemizin doğal termal su kaynakları bakımından diğer ülkelere oranla daha zengin olduğunu biliyor muydunuz? Evet, ülkemiz termal turizm merkezi olarak ün salmış ve her yıl yerli ve yabancı turistin uğrak noktası olmuştur.

Yılın her mevsiminde binlerce ziyaretçisi bulunan jeotermal merkezler,  kış mevsiminde daha fazla ilgi görüyor.  Çeşitli şehirlerimizde adını duyuran doğal termal su kaynaklarının yani kaplıcaların sularının şifalı olduğu da söyleniyor. Birçok rahatsızlığa iyi geldiği düşünülen kaplıcalar, şifa bulmak isteyenlerin uğrak noktası oluyor.

Bu termal sular; metabolizmal rahatsızlıklara ve cilt rahatsızlıklarına, içerisinde bulunan kükürt nedeniyle de sindirim sistemi rahatsızlıklarına, kalp ve damar hastalıklarına ek tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.

Termal turizmin insan sağlığına olan olumlu etkisi, sağlık turizminde yükselişe sebep olmuştur. Bu nedenle Türkiye’de jeotermal kaynakların insanlara hizmet etmesi için sayısız kaplıca açılmıştır. Gelin hep beraber kış mevsiminde termal turizm merkezleri olan şehirleri keşfedelim.

AFYONKARAHİSAR

İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Afyonkarahisar, termal turizm deyince akla gelen ilk şehir diyebiliriz. 60 dereceyi aşan termal suyu bulunan şehir, en sıcak kaplıcalar arasında yer alıyor. Afyonkarahisar’da bulunan termal oteller, her mevsim binlerce ziyaretçi ağırlıyor.

Sandıklı, Gazlıgöl ve Heybeli bölgelerinde yer alan kaplıcalar misafirlerine birçok hizmet de sunuyor. Kaplıcalarda; çamur banyosu yapabilir, masaj da yaptırabilirsiniz. 

Adeta yeniden doğacaksınız ve vücudunuz gevşeyerek rahatlayacak.

ANKARA

Yine İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ankara da sayısız kaplıcaya ev sahipliği yapıyor. Kaplıcalarının tarihinin ise Hitit dönemine kadar uzandığı biliniyor. Yani geçmişte de insanlığın faydalandığı bu doğal kaynak, günümüzde de rağbet görüyor.

Her yıl Haziran ayında ise, kaplıcasıyla ön plana çıkan Haymana da festival düzenleniyor. Bu festival ‘Uluslararası Haymana Kaplıca Festivali ve Kültür Şenlikleri’ olarak biliniyor.

Ankara’da bulunan diğer kaplıcalar ise; Kızılcahamam, Ayaş, Beypazarı, Çubuk bölgelerinde yer alıyor. Sizler de vücudunuzu arındırmak istiyorsanız, bu kaplıcaları tercih edebilirsiniz.

YALOVA

Yalova merkeze 50 kilometre mesafede bulunan Armutlu Kaplıcaları da Marmara Bölgesi’nde yer alan termal turizm merkezidir. Kaplıca sularının 57 derece ile 73 derece arasında değişiyor. Armutlu şifalı sularının yanı sıra; dinlenme ve eğlenme alanları, turistlik tesisleri, otel ve pansiyonları ile tam turizm merkezi olduğunu söyleyebiliriz.

Şifalı sularının dilden dile dolaşıldığı Armutlu, plajlarıyla da ön plana çıkıyor. Eğer yaz mevsiminde kaplıcaları ziyaret ederseniz, Armutlu’nun güzel denizine girebilir ve plajında güneşlenebilirsiniz.

HATAY

Hatay bünyesinde birçok kaplıcayı barındıran şehirler içinde yer alıyor. Reyhanlı-Antakya karayolu üzerinde bulunan Hamamat Kaplıcaları, yörenin en büyük kaplıcası olarak biliniyor.

Yerli halkın şifa rotası olduğunu da söyleyebiliriz. Erzin ilçesinde bulunan Erzin Kaplıcaları ve maden suyunun ise, çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor. Kayaların çeşitli yerlerinden çıkan bu termal su hafif tuzlu ve acımsı bir yapıya sahip. Suyun içinde karbonat, toprak kalevilli, karbondioksit bulunuyor. Bunlar dışında Hatay’ın çeşitli bölgelerinde de birçok şifalı su kaynağı da bulunuyor.

BURSA

Bursa’da termal kaynaklar bakımından zengin bir şehir. Şehri ziyaret ettiğinizde ilk fark edeceğiniz şey, termal turizminim burada ne kadar çok tercih edildiği. Kışın Uludağ Kayak Merkezi’yle yerli ve yabancı turist ağırlayan Bursa, aynı zamanda kaplıcalarıyla da binlerce turist ağırlıyor.

Şehrin içinde bulunan; Büyük Kaplıca, Oylat Kaplıcası, Karamustafa Paşa Kaplıcası, Kaynarca Kaplıcası, Kükürtlü Kaplıcası, Hüsnü Güzel Kaplıcası Bursa’nın en önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor. Bursa’ya gittiğinizde zengin bir termal tatil sizi bekliyor.

BOLU

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne bile konu olan Bolu Kaplıcaları, yüzyıllardır insanlığa hizmet ediyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde övgüyle bahsettiği kaplıcalar, günümüzde de ziyaretçileri tarafından hayranlıkla karşılanıyor. Bursa’nın çeşitli ilçelerinde bulunan; Sarot, Babas, Pavlu, Karasu Kaplıcaları ziyaretçilerimi  ağırlamaya devam ediyor.

KÜTAHYA

Kütahya’nın kuzeyinde yer alan Ilıca Kaplıcaları kalsiyum ve florür iyonları içeriyor. Bunun sayesinde; romatizmal hastalıklar, kronik bel ağrısı, eklem hastalıkları, yumuşak doku hastalıkları, ortopedik hastalıklar gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca kemik erimesi bulunan yaşlılar da şifayı bu suda arıyor.

Suyun sıcaklığının 25 derece ile 43 derece arasında değiştiği biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir