Türkiye’nin en modern külliyesi: Büyük Çamlıca Camii

İstanbul’un sembollerinden biri olan ve mimarisiyle dikkati çeken Büyük Çamlıca Camii; sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu ve İslam Medeniyetleri Müzesi ile Türkiye’nin en modern külliyesi olma özelliğini taşıyor.

Açılışının üzerinden 5 yıl geçti

Anadolu Yakası’ndaki konumuyla İstanbul’un silüetinin önemli bir parçası haline gelen ve Osmanlı-Selçuklu mimari tarzıyla günümüz çizgilerini bütünleştiren Büyük Çamlıca Camisi’nin açılışının üzerinden 5 yıl geçti.

Ses, ışık, ısıtma, havalandırma ve güvenlik sistemleriyle farkını ortaya koyan ihtişamlı yapının, 72 metre yükseklikteki ana kubbesi Türkiye’de yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi ise İstanbul’u simgeliyor.

600’ü aşkın eser barındırıyor

Açıldığı 8 Nisan 2022’den bu yana Türk-İslam tarihine ve manevi kimliğine ışık tutan eserleriyle Külliye’nin en önemli parçalarından birisi de İslam Medeniyetleri Müzesi oldu. Toplam 10 bin metrekarelik kapalı alanda kurgulanan müzede, İslam sanatının 7. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar tarihi gelişimini yansıtan 600’ü aşkın eser sergileniyor.

Güney Amerika’dan Asya’ya kadar ziyaretçi ağırlıyor

Camiye sadece İstanbul ve Türkiye’den değil dünyanın birçok bölgesinden ziyaretçi geldiğini belirten Çamlıca Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma Derneği Başkanı Ergin Külünk, şunları aktardı:

“Bizim iki tür ziyaretçimiz var. Dünyanın her yerinden Müslümanlar camimize namaz kılmak için geliyorlar. Bir de sadece ziyaret için yerli ve yabancı turistler geliyor. Bunların sayısı çok fazla. Güney Amerika’dan Asya’ya, Uzak Doğu’ya, Afrika’nın en ücra bölgelerinden Rusya’ya kadar birçok ülkeden turist bizim külliyemizi ziyaret ediyor ve beğeniyor. Turizm şirketlerinin ziyaret edilecek yerler listesinde bulunuyor. Yerli ve yabancı turistler tur otobüsleriyle camimizi ve müzemizi ziyarete geliyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir