Türkiye’nin 12 ürünü daha uluslararası lezzet etiketi aldı

Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA), Orta Anadolu’daki beş ilde üretilen 12 farklı ürünün dünya çapında tanınması amacıyla uluslararası lezzet etiketi “Ark of Taste” ile tescillenmesini sağladı.

AHİKA, geleneksel üretim ve pişirme yöntemlerini koruma ve unutulmaya yüz tutan yöresel ürünleri destekleme amacıyla proje başlattı. İtalya'daki Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı'na yapılan başvuru sonucunda Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde'ye özgü 12 ürün, "Ark of Taste" lezzet etiketi ile tescillendi.

AHİKA Genel Sekreteri Bekir Varol, etiketin uluslararası bilinirliği artırarak üreticilere destek sağladığını belirtti. Varol, “Ark of Taste” etiketi alan ürünler arasına yeni Orta Anadolu ürünlerini eklemenin heyecanını yaşadıklarını ifade etti.

Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde'ye özgü 20 ürün başvurusundan 12 ürünün onaylandığını ve 8 ürünün değerlendirme aşamasında olduğunu kaydeden Varol, etiketleme sisteminin geleneksel ürünleri koruma ve yerel üretimi destekleme amacı güttüğünü vurguladı.

Varol, gelecek yıllarda farklı ürünlerle ilgili yeni başvurular yapmayı planladıklarını belirtti ve AHİKA’nın bölgesel kalkınmayı destekleyen projelerle faaliyetlerine devam ettiğini sözlerine ekledi.

Değerlendirme sürecinin ardından Aksaray'ın yöresel ürünlerinden "Aksaray tulum kebabı", Eşmekaya koyun yoğurdu", Gelveri ekmeği", Kırıkkale'den "Delice doğal kaynak tuzu", "Kılıçlar soğanı", Kırşehir'den "Kırşehir çirleme", "Cemele biberi", Nevşehir'den "Ayhan patlıcanı" ve "Nevşehir simidi" ile Niğde'den "Darboğaz kirazı", "Niğde dermason fasulyesi" ve "Bor söğürmesi"ni içeren proje onaylanarak, ürünler lezzet etiketi ile tescillendi.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir