Türkiye’de Viking yelkenlisi: İstanbul’da “kışlayacak”

MS 10. yüzyıla ait Viking yelkenlisinin replikası “Saga Farmann”, denizcilik tabiriyle İstanbul’da kışlayacak. 3 ay sergilendiği Rahmi M. Koç Müzesi’nin ardından demirlediği Şehir Hatları Haliç Tersanesi’nde bir süre daha kalacak olan yelkenli, Akdeniz’e açılarak Vikinglerin tarihi ticaret rotasını tamamlayacak.

Ağustos ayında 12 kişilik mürettebatla 13 haftalık uzun bir yolculuğun ardından İstanbul’a gelen yelkenli, Kış şartlarında denize açılmasının uygun olmaması nedeniyle havalar ısınana kadar İstanbul’da kalacak.

Ahşap ve dövme demir malzemeden tamamen el yapımı, eski tekniklere sadık kalınarak üretilen Saga Farmann, nisana kadar Haliç Tersanesi’nde özel bir ekip tarafından haftalık kontrollerden geçecek.

Nisanda gemi mürettebatı ve teknik sorumluların tersaneye gelerek son bakım çalışmasıyla birlikte Akdeniz'e yelken açacak gemi, Vikinglerin 13 yüzyıl önce izlediği ticaret rotasını takip ederek Norveç'e gidecek.
Geminin Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı üzerinden Yunanistan, Adriyatik Denizi, İtalya, Tunus, Fransa ve İspanya sahil kentlerini dolaşıp Cebelitarık Boğazı'nı geçerek ilk durağı Tonsberg'e gitmesi planlanıyor.
Ağustos başında yaklaşık 90 günlük bir yolculukla İstanbul'a gelen yelkenli toplamda 8 ay Türk denizlerinde misafir kalarak bir ilke de imza atacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir