Türk dünyasının “Turizm Başkenti” Kokand

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından “Turizm Başkenti” seçilerek bu unvanı alan ilk Türk dünyası şehri olan Özbekistan’ın Kokand kenti, farklı ülkelerden gelen fotoğrafçıları ağırladı.

TDT Genel Sekreterliği tarafından Kokand’ın “2022 Yılı Türk Dünyası Turizm Başkenti” seçilmesi dolayısıyla Özbek yetkililerin daveti ile kültürel işbirliğini güçlendirme ve fotoğrafçılar arasında mesleki deneyim paylaşımı sağlamak amacıyla “Türk Fotoğrafçıların Gözünden Kokand” temalı beş günlük gezi düzenlendi.

Etkinliğe, TDT üyesi ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye ile gözlemci üyeler Macaristan ve Türkmenistan’dan gelen konuk fotoğrafçılar katıldı.

Katılımcılar, yaklaşık 2 bin yıllık geçmişiyle bölgenin bilim, kültür, sanat, edebiyat ve el sanatları merkezlerinden kabul edilen Kokand’daki cami, medrese, müze ile tarım ve turizm bölgelerini fotoğraf kareleriyle kayıt altına aldı.

Misafir sanatçılar, şehrin incisi olarak bilinen Hudayar Han Sarayı ile ilk Özbek oyun yazarı Hamza Hekimzade Niyazi’nin müzeye dönüştürülen evini ve 22 metrelik minaresi ile ünlü Cuma Camisi’ni görüntüledi.

Ayrıca fotoğrafçılar Özbekistan’ın çömlekçilik ve seramik üretim merkezi olarak bilinen ve İpek Yolu boyunca önemli bir el sanatları merkezi kabul edilen Riştan’ı gezme fırsatı buldu.

Kokand’ın önemi

Tarihi İpek ve Baharat yollarının kesiştiği Kokand, Asya ve Avrupa arasında kültürel ve ekonomik köprü vazifesi görüyor.

Kent, turizmin geliştirilmesi ve Türk dünyasının tanıtılması amacıyla geçen yıldan itibaren fuar, sergi, seminer ve kongrelere ev sahipliği yapıyor.

“Turizm Başkenti” seçilerek bu unvanı alan ilk Türk dünyası şehri olan Kokand, ilerleyen günlerde farklı kültürel ve sanatsal faaliyetlerle konuklarını ağırlamaya hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir